Pages - Menu

pondělí 17. dubna 2017

Tajný život v Bílém domě, co mi zůstal utajen

KNIHA: Tajný život v Bílém domě: svět za uzavřenými dveřmi Bílého domu
AUTOR:  Kate Andersenová Browerová
NÁZEV ORIGINÁLU: The Residence: Inside the Private World of The White House
PŘEKLAD: Ondřej Skoupý
NAKLADATELSTVÍ: Grada Publishing, a.s., 2016

Bílý dům je jedním z nejsilnějších a nejtrvalejších symbolů Spojených států amerických. Má 132 místností, 147 oken, 28 krbů, 8 schodišť a 3 výtahy. Rezidence nejmocnějšího muže Ameriky se rozkládá na pozemku o 18 akrech a stará se o ní 96 pracovníků na plný a 250 na částečný úvazek. Jak se žije lidem, kteří společnými silami pomáhají udržovat pocit pohodlí a bezpečí pro první americkou rodinu?

Kate Andersenová Browerová strávila za Obamovy administrativy čtyři roky v Bílém domě jako zpravodajka. Byť během těchto let procestovala kus světa a sepisovala reportáže z Evropy, Asie nebo Latinské Ameriky, nejvíc jí táhl příběh, kterému byla po celé čtyři roky očitým svědkem, příběh lidí pečujících o první rodinu. Naložila si na bedra takřka sysifovský úkol - rozmluvit současné i minulé členy služebnictva, kteří se řídí jakýmsi nepsaným kodexem mlčenlivosti. Sama přiznává, že to byl úkol nesnadný, musela si získat důvěru každého jednoho zaměstnance, aby vznikla do té doby ojedinělá publikace o běžném životě za dveřmi Bílého domu.

Na knihu jsem se nesmírně těšila, kdo by nebyl zvědavý, jak to chodí za zdmi nejvýznamnější americké rezidence. V úvodu mi byl Bílý dům poměrně obšírně představen, což jsem vítala, protože jako neAmeričan nejsem v reáliích tohoto typu zběhlá.  Ještě spokojenější bych byla s obrazovou přílohou ve formě plánku, protože v podrobném popisu jednotlivých pater jsem se brzy ztratila.  Stejně tak bych jako čtenář z Evropy v úvodu uvítala, spíše než přehled postav z řad služebnictva, přehled jednotlivých prezidentských administrativ. Chápu, že Američani umí vyjmenovat jednotlivé prezidenty klidně i o půlnoci a třeba pozpátku, ale myslím, že zbytek světa tento přehled spíše postrádá. Orientace v textu byla o to složitější, že autorka od čtenáře tento pro ni všeobecný přehled očekává.

Jednotlivé kapitoly nejsou řazeny v žádné logické posloupnosti, například dle jednotlivých prezidentů, či období. Jednou je to kapitola věnující se rasové otázce, podruhé diskrétnosti, pak najednou dospívání dětí v Bílém domě. Kapitola I. je nazvána prozaicky „Kontrolovaný chaos“ a přesně tak by se dala charakterizovat i samotná kniha. Autorka se zpočátku velmi často opakuje, když vysvětluje, že bylo velmi těžké osazenstvo Bílého domu rozmluvit, protože všichni berou svou práci jako službu vlasti, s čímž se pojí i tolik potřebná loajalita a diskrétnost. A tak knihu pročítáte, pořád čekáte, co se dozvíte a s každou další kapitolou zjišťujete, že jste se nedozvěděli nic zvláštního (autorka se vám za to vždy omluví výše uvedeným vysvětlením) a tak čtete dál a čekáte, že to bude lepší (a nebude).

Pokud tedy čekáte nějaké pikantnosti ze soukromí amerických prezidentů a prvních dam, pak budete zklamáni. Nevěry JFK jsou zmíněny jen velmi okrajově, o Monice Levinské pár vět, těžké období byla válka ve Vietnamu a po 11. září, nic, co už byste dávno nevěděli (a tak to také zůstane). Lyndon B. Johnson měl rád prudký proud vody ve sprše a rád řešil problémy z pohodlí záchodové mísy, což je možná největší pikantnost z celé knihy. Nejzajímavěji je zpracována kapitola o rasové problematice, která dává nahlédnout do jednoho z nejtemnějších témat americké „demokracie“, ta ale jen těžko ukojí vaší touhu po zákulisních drbech. Pokud si chcete sáhodlouze číst o utírání prachu v tom kterém salónu, spravování vodovodního potrubí, nebo balení vánočních dárků, pak budete spokojeni.

Autorka měla skvělý záměr, název i podtitul knihy jsou velmi slibné. Tím to ale začíná a také končí. Zaměstnanci skoro nic nevyzradí, jsou místy až směšně loajální a občas jen kroutíte hlavou nad tím, jak většina lidí pracujících v Bílém domě obětovala své vlastní životy (a mnohdy i životy svých dětí, některé rodiny totiž pracují v Bílém domě po generace) starání se o cizí rodinu na úkor své vlastní. Rozhodně jejich práci neznevažuji, spíše jejich oddanost hluboce obdivuji, ale čeho je moc, zdá se být příliš. Když si pak přečtete, že při atentátech 11. září byl jako další domněle na mušce Bílý dům a místo, aby byli jeho zaměstnanci okamžitě evakuováni, tak museli sklízet stoly po pikniku, marně hledáte slova uznání.

Abych ale nebyla jen negativní, kniha je výborná jako jakýsi vhled do americké kultury především v oblasti již několikrát zmiňované rasové problematiky a především vnímání postu prezidenta. Samotné americké prezidenty a jejich první dámy zároveň pomáhá představit jako obyčejné lidi, kteří mají vedle světové politiky, i úplně normální zájmy a rádi si zahrají v neděli basket nebo přečtou svým dětem pohádku na dobrou noc. Zaměstnance pak nezbývá než obdivovat, péči o Bílý dům a jeho rodinu vnímají jako službu vlasti a jsou úplným zosobněním diskrétnosti. A tak je to vlastně asi v pořádku, taková úcta k postu prezidenta by nejspíš měla být samozřejmostí. To by ovšem prezidenti nesměli být také jen lidé…

HODNOCENÍ: 50%

Žádné komentáře:

Okomentovat