Pages - Menu

čtvrtek 6. dubna 2017

Magnesia Litera 2017 - výsledky

V úterý, 4. dubna, byli na Nové scéně Národního divadla vyhlášeni vítězové knižních cen Magnesia Litera 2017. Ceremoniál moderovali Daniela Písařovicová a Jiří Havelka a nutno přiznat, že velmi zdařile. O hudební doprovod se postarala brněnská skupina Květy a až na jedno režisérské zaškobrtnutí to bylo snad nejlepší předávání cen, které jsem za posledních pár let viděla.

Celý přenos byl pojat velmi civilně, místy i vtipně. S ničím se zbytečně neotálelo, nikdo zdlouhavě nememoroval seznam partnerů a sponzorů a nominace vždy doplnily medailonky jednotlivých knih. U kategorie knih pro děti a mládež, naučné literatury a nakladatelského počinu byla radost pohledět. Výborná byla i vystoupení většiny vítězů. Ať už se jednalo o Miloslava Stingla, který hned na začátku takřka ovládl podium, paní Alici Hyrmanovou McElveen, jejíž skromnost úplně pohladila po duši, nebo manifesty pánů Nezbedy a Šindelky, kdy jeden ostře zkritizoval našeho „hradního pána“ a druhý nás všechny za náš ostudný přístup v otázce migrace.  

Celý záznam přenosu můžete zhlédnout zde. 

Ve spojitosti s Magnesií Literou se často hovoří o velmi napnutém rozpočtu, nicméně letos byly rozhodně příkladem, že i za málo peněz se dá udělat hodně (dobré) muziky! Ve srovnání např. s Českými lvi, kde peníze evidentně nechybí, ale jinak je to spíše smutná podívaná.

A kdo letos získal Magnesii Literu? 





Žádné komentáře:

Okomentovat