Pages - Menu

středa 5. dubna 2017

Ediční plán 2017 – nakladatelství KNIHA ZLÍN

Kniha Zlín konečně vydala Ediční plán na jaro 2017. Je to vůbec první Ediční plán od převzetí nakladatelství společností Albatros Media v prosinci 2016. Albatros Media je největší nakladatelská skupina v ČR, v minulém roce byla Kniha Zlín jejich třetí úspěšnou akvizicí. Zástupci skupiny slibují zachování kvality, rozšíření portfolia vydávaných knih a jednodušší průnik na slovenský trh. Sama jsem zvědavá, jaký dopad bude mít toto převzetí na nakladatelství, které patří mezi mé nejoblíbenější. 

Celý Ediční plán na jaro 2017 najdete zde.

Nesbøvci jistě už nedočkavě vyhlížejí květen, to totiž vyjde v pořadí již jedenáctá detektivka v hlavní roli s Harrym Holem. Nejnovější díl pod názvem Žízeň je již tradičně jedním z největších taháků nakladatelství.

Neminou nás ani volná pokračování sérií ostatních skandinávských autorů. Jens Lapidus navázal na Pouze pro VIP z předloňského roku knihou Stockholm Delete (již vyšlo). Do pátrání po pachateli vraždy se opět pouští právnička Emelie a čerstvě osvobozený trestanec Teddy.

Na velmi úspěšnou Trofej (Kniha Zlín 2015) píšícího orto-chirurga Steffena Jacobsena v červnu naváže Odplata. Kniha se opět může pochlubit velmi zajímavou obálkou. Teroristický úrok na dánský zábavní park znovu svede dohromady komisařku Lene Jensenovou, která se vzpamatovává ze smrti dcery, a „bezpečnostního poradce“ Michaela Sandera. 

Velmi výrazná postava současné norské literatury Erlend Loe se před časem stal celosvětovou senzací se svým vtipným, místy až absurdním, románem Doppler. Netrvalo dlouho a tato kritika bezduchého konzumu se dočkala pokračování. Náklaďáky Volvo chystá nakladatelství na červen.

Švédská autorka Karolina Ramqvistová volně navázala na svůj román Gangsterova přítelkyně a s šestiletým odstupem se vrací ke Karin, která nyní žije v luxusním domě s dcerou a je po krk v dluzích. Vytrvale sněží a na dveře zaklepe exekutor. Na Bílé město se můžeme těšit v květnu.  

Skandinávskou vlnu uzavírá román Náš všední život od Rikky Pelo, který vyjde v dubnu. Osvěžením nechť nám je, že se jedná o uzavřený příběh, který zachycuje život ruské básnířky Mariny Cvetajevové a její dcery Ariadny Efronové. Část románu se odehrává také v prvorepublikovém Československu, kam tehdy nadějná ruská básnířka na čas emigrovala. Marina prožila v emigraci celkem sedmnáct let, Rikky Pelo nyní předkládá kroniku její rodiny doplněnou Ariadninými a Marininými dopisy a texty. Román byl v domovském Finsku oceněn velmi prestižní cenou Finlandia.

Jako velice plodné se nakladatelství ukázalo v oblasti Literatury faktu. V březnu vyšla studie Nová Odyssea, Příběh uprchlické krize v Evropě od britského novináře Patricka Kingsleyho. A v červnu jsou nachystáni Zloději knih od Anderse Rydella, v nichž se autor věnuje boji velitele SS Heinricha Himmlera a ideologa NSDAP Alfreda Rosenberga o vzácné tisky nakradené během druhé světové války na okupovaných územích. Rydell při svém pátrání po zmizelých knihách procestoval téměř celou Evropu a některé se dodnes nepodařilo vypátrat. 

Závěrem musím zmínit naprosto dokonalou publikaci pro děti, která již vyšla v březnu. Cesta časem: Světové dějiny v obrazech od Petera Goese je koláží světových dějin nejen pro malé čtenáře. Krátké texty jsou kombinovány s naprosto úžasnými kresbami, které pomohou prohloubit a pochopit souvislosti světových dějin. Za sebe tuto publikaci vnímám jako velmi důstojného obrazového nástupce Stručných dějin světa pro mladé čtenáře od Ernsta H. Gombricha. Zároveň doufám, že si touto knihou brzy obohatím svou vlastní „skromnou“ knihovnu. Prolistovat si tuhle krasavici můžete zde.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat