Pages - Menu

sobota 1. dubna 2017

Kam na jaře za knihami

Knižními akcemi nabitý březen skončil, začalo jaro a s ním duben, kdy díky krásnému počasí za pecí rozhodně nebudem, a pak nás čeká kouzelný máj, lásky čas. Vězte, že ani v jednom z nadcházejících měsíců nebude o knihomolské akce nouze. A na co se můžeme těšit?


4. dubna proběhne vyhlášení cen Magnesia Litera 2017. Výroční knižní ceny jsou rozdělené do jedenácti kategorií ve snaze co nejobšírněji obsáhnout domácí knižní produkci. Odborná porota každý rok vybírá ty nejlepší literární počiny od beletrie, přes poezii, až po překladovou literaturu či nejlepší blog. Předávání proběhne v prostorách Nové scény Národního divadla a živě je bude přenášet ČT Art od 20:00. Více jsem o anketě psala tady.

23. dubna oslavíme Světový den knihy a autorských práv. Bude mu předcházet skoro celý týden akcí (18. -23. dubna) v rámci kampaně Kniha ti sluší pod záštitou českých nakladatelů, autorů, knihkupců a knihoven. Cílem kampaně je podpora české knižní kultury jako součásti moderního životního stylu a její tváří se stala řada českých celebrit. Bohužel ještě nebyl zveřejněn přesný program, ale věřím, že na webových stránkách se objeví co nevidět. 

Na 10. května letos připadl již jedenáctý ročník Noci literatury, kterou tentokrát budou hostit čtvero-pražské čtvrtě – Nusle a Michle.  Veřejná čtení na netradičních místech vypuknou v 18:00 vždy v půl hodinových intervalech až do 23:00. Známé osobnosti představí novinky z evropské překladové literatury v prostorách Nuselské radnice, Husova sboru či Triloparku.  

11. -14. května bude na Výstavišti Holešovice probíhat mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět Knihy 2017. V pořadí již 23. ročník, letos na téma Genius loci v literatuře, Kniha jako objekt a Audioknihy. Vstupné pro fajnšmekry na všechny čtyři dny je takřka lidové a stojí 250,-. Program bude zveřejněn až v polovině dubna, ale věřím, že si na své přijdou všichni fanoušci kvalitní literatury. Každopádně slibuji, že jakmile organizátoři program vyjeví, pověnuji se této významné knižní události v samostatném článku. Těšte se! 

Tak co, uděláte si na jaře čas na některou z akcí? Já se rozhodně nemůžu dočkat Noci literatury, kterou hostí mé domovské Nusle, a Světa Knihy! Letošní témata vypadají zajímavě a navíc věřím, že stejně jako v předchozích ročnících, kdy festival hostil taková jména jako Sandra Brown, Dmitry Glukhovsky, nebo Markus Heitz, ani letos organizátoři nezaháleli a o slavná jména nebude nouze.

Žádné komentáře:

Okomentovat