Pages - Menu

pondělí 17. dubna 2017

Není trofej jako trofej...

KNIHA: Trofej
AUTOR: Steffen Jacobsen
NÁZEV ORIGINÁLU: Trofæ
PŘEKLAD: Markéta Kliková
NAKLADATELSTVÍ: Kniha Zlín, 2015

Když bohatá dědička prochází pozůstalost svého otce, objeví DVDčko se záznamem z lovu. Nebylo by na tom nic divného, otec, vášnivý lovec, měl podobných „trofejí“ plný dům. Tentokrát je to ale jiné, tentokrát jsou kořistí dva mladí manželé.

Dánský spisovatel Steffen Jacobsen je povoláním ortopedický chirurg. Debutoval před bezmála deseti lety románem Pasažér, který se stal na dlouhou dobu jedním z nejčtenějších krimi-románů v Dánsku. Od té doby si vybudoval pověst autora, který je zárukou kvality v žánru detektivek a thrillerů nejen ve Skandinávii, ale i v Německu a Itálii a jeho talent už se pomalu ale jistě dostává i k českým čtenářům. Za sebe musím uznat, že jestli všichni dánští chirurgové umí takhle psát, tak Dány brzy nebude mít kdo ošetřovat. Jacobsenova Trofej je jeden z nejlepších thrillerů, jaký jsem kdy četla.

Dědička průmyslového impéria, Elizabeth Caspersenová, objeví v pozůstalosti svého otce DVDčko s vraždou dvou mladých lidí. Otec, v čele party lovců, na něm bez mrknutí oka zabije mladé manžele, záznam si pak jako trofej uloží do privátního sejfu. Elizabeth požádá o pomoc bezpečnostního poradce, soukromého detektiva Michaela Sandera. Kdo jsou zavraždění mladí lidé? A jak je s nimi spojena sebevražda válečného veterána, k níž došlo nedávno? Vyšetřování Michaela zavede ke komisařce Lene Jensenové, která sebevraždu veterána vyšetřuje a do toho se potýká s únosem své jediné dcery. Oba spojí síly, aby se postavili bezohledným profesionálům, válečným vysloužilcům, kteří se nikoho a ničeho nezaleknou, a jejichž identita je do poslední chvíle záhadou.

Příběh, který velmi umně balancuje na hraně žánrů krimi a thrilleru, vás nenechá vydechnout. Pořád se něco děje, dějové linky se šikovně prolínají a postavy, které vám mají být sympatické, vám sympatické skutečně jsou. Naopak záporáci jsou záporáci se vším všudy. Ano, tady je svět krimi-thrilleru ještě v pořádku. Spousta akce není vykoupena nedostatkem uvěřitelnosti. Vše, co se v knize děje, si umíte živě představit i reálně. Autor navíc nepodlehl dnes oblíbenému trendu nesmrtelných, nedotknutelných hrdinů s neomezenými možnostmi a schopnostmi. Musím zmínit i popisy drsné severské krajiny, z nichž na vás atmosféra těchto míst úplně dýchá. Je to prostě čtivé, dobré, složité tak akorát a na konci vás čeká překvapení, které jste mohli, ale nemuseli čekat. Umím si to dost dobře představit i jako akční film. Dobrého materiálu by pro něj bylo dost. Už teď se těším na další díl s názvem Odplata, který Kniha Zlín chystá na červen. Vrátíme se v něm k oběma vyšetřovatelům, kteří se tentokrát budou zabývat teroristickým útokem v dánském zábavním parku.

Steffen Jacobsen se bez uzardění může rovnat takovým stálicím svého žánru jako je Jussi Adler-Olsen nebo Stieg Larsson. Pokud jste fanoušky severské literatury, rozhodně by neměl uniknout vaší pozornosti. Začnete-li Trofejí, pak určitě neprohloupíte, čeká vás vynikající zážitek!

HODNOCENÍ: 85%

Žádné komentáře:

Okomentovat