Pages - Menu

pondělí 16. ledna 2017

Věříte na nebe? Ne? Možná byste měli...

KNIHA: První telefonát z nebe... a co když to koncem nekončí? 
AUTOR:  Mitch Albom
NÁZEV ORIGINÁLU: The First Phone Call from Heaven
PŘEKLAD: Háta Komňacká
NAKLADATELSTVÍ: Práh, 2014

Bývalý vojenský pilot Sully Harding se vrací z vězení do svého rodného města Coldwateru. Po tragické smrti manželky, s níž se dosud nevyrovnal, se musí sám vypořádat s výchovou malého synka. Aby toho nebylo málo, do Coldwateru telefonují hlasy dávno zemřelých a tvrdí, že volají z nebe. Zázrak, nebo krutý žert? Do michiganského městečka se začínají sjíždět lidé ze všech koutů země. Možná, že smrtí to nekončí…

Knihu jsem si vypůjčila v knihovně a musím přiznat, že i v tomto případě jsem podlehla svému věčnému syndromu straky obecné – beru všechno, co se třpytí. Ano, i tentokrát jsem půjčovala podle obálky, která je tak nějak nenápadně líbivá. S přečtením anotace mou radost začalo válcovat zděšení, že mě nějakej amík vymyje mozek bláboly o nebi, pánu Bohu a podobných mně nepochopitelných věcech.  Světe div se, („díky, Bohu“) nestalo se!  

Příběh je vystavěn na několika postavách, kterým volají zesnulí blízcí a hovoří o nebi. Dcera, která přišla o matku, otec, který ztratil syna, žena, která truchlí pro milovanou sestru, oni i mnozí další mají nyní možnost znovu slyšet hlasy svých milovaných. Ba co víc, dozvídají se, že smrtí naše příběhy nekončí, nebe je nádherné a není se čeho bát. Díky internetu se zpráva o zázraku šíří téměř nadzvukovou rychlostí po celém světě a provinční maloměsto se s neustávajícími vlnami nově příchozích mění k nepoznání. Všichni chtějí být u toho, ať už věří, nebo ne. Jaká je ale pravda? A může být v otázce nebe odpověď zcela jednoznačná?

Jelikož na nebe už nějaký ten pátek nevěřím, nejbližší mi byla postava Sullyho, který se celému tomu šílenství snaží přijít na kloub. Zhrzený smrtí milované ženy, s níž neměl možnost se pořádně rozloučit, otřesený návratem do města, které se den za dnem mění ve stále větší chaos. Jeho život se kvůli jedné hloupé chybě změnil v peklo na zemi a tak o nebi nemůže být řeč! Cesta je to ale trnitá, nejen Sully (ale i čtenář) je mnohdy nucen podrobit svou „nevíru“ těžké zkoušce. V nejistotě nás autor drží téměř do poslední stránky. Kniha se díky tomu čte sama. Je mi o to sympatičtější, že zcela zjevně věřící autor mi jako nevěřícímu čtenáři nic nenutí. Naopak – jednou z nejsympatičtějších postav mi byl pastor Warren, který jako jeden z mála onomu samozvanému „zázraku“ nepropadl a stavěl se k němu do poslední chvíle až neznabožsky skepticky. Ano, i věřící mohou pochybovat, výjimečné chvíle, kdy nalézají společnou řeč s námi ateisty. 

Příběh ze současnosti se prolíná se střípky ze života vynálezce telefonu Alexandera Grahama Bella. Dozvídáme se, co Bella vedlo k vynálezu telefonu, a jakými peripetiemi si prošel při jeho uvedení na trh. Zároveň se čtenář dozví, jak vlastně ten „zázračný vynález“, který dnes již zcela bezmyšlenkovitě používáme, funguje. 

První telefonát z nebe je taková nenápadná kniha, která vám nezodpoví otázku existence nebe. Spíše vám otevře oči a uvědomíte si, proč je dobré užívat si momenty s milovanými dřív, než ze dne na den pominou. Postaví vás před věčný (asi neřešitelný) problém, kdy si člověk díky své malosti neváží všedních, krásných věcí, a když o ně přijde, baží po nich. Smyslem téhle knihy není si po jejím přečtení říct „Já to říkal/a“ a poplácat se po ramenou (ať už od začátku věříte čemukoli). Smyslem téhle knihy je si uvědomit, že zázraky se dějí. Dějí se nám všem, každý den. Je jen na nás, v čem je spatříme. 
 

TŘETÍ TÝDEN
Musíte začít znovu, říkají vám. Jenže život není jako desková hra a ztratit člověka, kterého jste měli rádi, není nikdy jako „začínat znovu“. Spíš musíte „pokračovat dál sami“.


Sully přišel o svou ženu. Zemřela po dlouhém kómatu. Podle nemocnice odešla během bouřky v první letní den. Sully byl ještě pořád ve vězení, do propuštění mu zbývalo devět týdnů. Když mu to oznámili, úplně otupěl. Jako by se dozvěděl o zkáze zeměkoule a stál při tom na Měsíci. 


***
Zázraky se v tichosti dějí každý den – na operačním sále, na rozbouřeném moři, když se u krajnice zničehonic vynoří neznámý chodec. Málokdy o nich zůstane nějaký důkaz. Záznamy si nikdo nevede. Jednou za čas se ale stane, že někdo zázrak vytroubí do světa. A to se pak začnou dít věci.
 
 
HODNOCENÍ: 85% 



Žádné komentáře:

Okomentovat