Pages - Menu

pondělí 23. ledna 2017

Ediční plán 2017 - nakladatelství JOTA

S novým rokem se nám sešla nová nálož Edičních plánů. Jelikož si s nimi většina nakladatelství dává letos docela načas, v prvním Edičním plánu zabrousíme ještě do roku minulého. Nakladatelství JOTA se lišácky vyhnulo novoročnímu shonu a připravilo Ediční plán na podzim-zimu 2016/2017.
Celý Ediční plán najdete tady.

I přes obrovské množství vydaných titulů je pro nás každá kniha malým svátkem.

Nakladatelství JOTA

Kdysi nakladatelství o jednom zaměstnanci, dnes zavedená značka kvalitních knih, kterých za více než 25 let své existence stihlo vydat na 2000 titulů. JOTA je známá především díky překladům turistických průvodců Rough Guides a cestopisům takových jmen jako je Hanzelka-Zikmund, Miloslav Singl, Jirka Kolbaba nebo Steve Lichtag. Ze zahraničních titulů slaví úspěchy s knihami Beara Gryllse nebo Reinholda Messnera. V široké nabídce si vedle nadšeného cestovatele vybere opravdu každý, najdeme tam tituly od beletrie, přes knihy pro ženy, dětskou literaturu až po literaturu faktu a military.

A co si pro nás připravili v posledním Edičním plánu?

Z beletrie mě v nadcházejícím roce nejvíc zaujal román Sympatizant od vietnamského autora Viet Thanh Nguyena, jehož rodina v sedmdesátých letech odešla do amerického exilu. Příběh dvojitého agenta ve službách socialistického vietnamského státu i jihovietnamského režimu nahlíží na dopad politických intrik na lidské osudy. Jedná se o autorovu prvotinu, za níž obdržel Pulitzerovu cenu 2016. Na knihu se v českém překladu můžeme těšit v dubnu. Ve stejné době se dočkáme i Tekutého písku od Stevea Toltze, jehož prvotina Zlomek celku sklidila nadšené kritiky a byla nominována i na několik literárních cen. V Tekutém písku se setkáváme s věčným smolařem Aldem, který má smůlu ve všem, na co sáhne. Jeho nejlepší přítel se rozhodne o jeho věčných peripetiích napsat knihu. Anotace láká na hluboký příběh o víře a přátelství, tak jsem zvědavá. 
Poslední beletristický tip je Diamantová holubice od Adriana Hylanda. Thriller (oblíbený žánr, který nesmí chybět) z prostředí původních obyvatel Austrálie. Emily se z centrální Austrálie vrací domů, do maloměsta, kde půl na půl žijí běloši a Aboriginci. Když je zavražděn a zohaven starý rodinný přítel, jeden z vůdců komunity původních obyvatel, Emily se pouští do pátrání po pachateli. Jednoduchá zápletka zasazená do pro nás exotického prostředí s hrdinkou, která „má koule“ a nebojí se kopnout do vosího hnízda, už je na pultech s poměrně povedenou obálkou.
 
Hodně zajímavá je i edice Opravdové příběhy, kde najdeme skutečné příběhy přeživších druhé světové války, potažmo zajateckých či vyhlazovacích táborů. Mimo jiné deník Helgy Weissové Příběh dívky, která přežila holocaust nebo román Nezlomný, který byl v roce 2014 úspěšně zfilmován Angelinou Jolie. Jsou sem zařazeny i knihy horolezecké literatury (Everest, Duchové K2) a příběhy dobrodruhů jako je Bear Grylls (Příběhy skutečné odvahy) nebo Reinhold Messner (Pád nebes).

Pro dějepisné fajnšmekry vyjde letos v dubnu druhý díl historických perliček z pera britského historika Gilese Miltona - Když Lenin přišel o mozek a Churchill obětoval ovci. Věděli jste například, že Leninovi po smrti vyjmuli mozek, nakrájeli jej na třicet tisíc drobných plátků a podrobili zevrubnému zkoumání? To a mnoho dalšího najdete v knize, které předcházel dlouholetý vědecký výzkum.

Velmi slibná je letos edice Biografie, kam patří i monumentální knižní opus života Miloslava Stingla od Adama Chrousta Stingl Miloslav Biografie cestovatelské legendy. Knihy jste si museli všimnout minimálně během Vánoc, kde lákala k nákupu ve výloze snad všech knihkupectví. Publikace je skutečně exkluzivní, je doplněná o krásné ilustrace, rozkládací mapy a dokonce DVDčko. Stingl je žijící cestovatelská legenda, vydal na 42 etnografických knih a navštívil více než 150 zemí. Pokud rádi cestujete, tahle kniha by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Do života další cestovatelské legendy můžeme nahlédnout v knize Století Miroslava Zikmunda. Byť se může zdát, že o cestách Zikmunda a Hanzelky již bylo napsáno a řečeno vše, v této knize psané formou rozhovorů najdete i informace, které dosud nikde nezazněly, ani ve stejnojmenném filmu. Termín vydání knihy dosud nebyl upřesněn.

Pro milovníky extrémních sportů je určená kniha Nádech od Adama Skolnicka. Nahlédneme v ní do světa volného potápění, extrémní sportovní disciplíny, která testuje hranice lidských možností. Sledujeme tragický osud největšího amerického volného potápěče Nicholase Mevoliho, který zemřel v roce 2013 na světové soutěži Vertical Blue. Osobně se na tuhle knížku moc těším, dočkáme se jí opět v dubnu. Za zmínku stojí i Gilliamesque od Terryho Gilliama, jediného nebritského člena fenomenálních Monty Pythonů. Jeho životní příběh je doplněn i o umělecká díla, která dosud nebyla nikde jinde zveřejněna (termín vydání - březen 2017). Posledním tipem je pohled do zákulisí kapely Rolling Stones – Slunce, Měsíc a Rolling Stones od Riche Cohena. Novinář a reportér strávil s kapelou více než patnáct let a je jakýmsi jejím nekorunovaným „pátým členem“. Memoáry hudebního fenoménu očima fanouška, kterému se splnil životní sen, již najdete na pultech českých knihkupectví.

Uffff, není toho málo! Aby také ne, když má tento Ediční plán 100 stran. Co zaujalo vás? Je něco, co mi trestuhodně uniklo?

Příště se budu těšit na čtenou u Edičního plánu mého oblíbeného nakladatelství Host.

Žádné komentáře:

Okomentovat