Pages - Menu

neděle 21. února 2016

Velký knižní čtvrtek už brzy!

Už jen necelý měsíc a čeká nás Velký knižní čtvrtek! Akce, která by neměla chybět v kalendáři každého správného knihomola, tentokrát připadla na 17. března a rozhodně bude z čeho vybírat! Připraveno je čtrnáct knižních titulů různých žánrů, které by vám mohly zpříjemnit čekání na léto. A co je v nabídce?

7X VE VEDLEJŠÍ ÚLOZE - Alice Horáčková (280 stran, nakl. Argo)
Výpovědi osmi sourozenců sedmi slavných osobností. Novinářka Alice Horáčková vyzpovídala bratra Václava Havla Ivana, Zdenu Mašínovou, Helenu Landovskou a mnohé další. Jak se žije ve stínu slavnějšího sourozence? Je to spíše výhoda, anebo prokletí?

AMATÉR - Robert Littell (328 stran, nakl. MOBA)
Špionážní román o kryptografovi Charliem Hellerovi, který se, veden touhou po pomstě za smrt snoubenky, infiltruje za železnou oponu nejprve do Sovětského svazu a pak do Československa. Že je svět mezinárodní špionáže velmi nebezpečný si však uvědomí, až když už je pozdě.


BŮH V TROSKÁCH - Kate Atkinsonová (410 stran, nakl. Argo)
Příběh Teddyho, bratra hlavní hrdinky předchozího románu Kate Atkinsonové Život za životem. Autorka sleduje Teddyho na jeho nebezpečné cestě 20. stoletím, kdy se z adepta básnictví stává pilot bombardéru RAF, ale také manžel a otec. Co je horší, stíny minulosti, nebo nejistá budoucnost, v níž hlavní hrdina ještě před nedávnem ani nedoufal?

ČUNÍKŮV SUPERTAJNÝ DENÍK - Emer Stamp (152 stran, nakl. MOBA)
První díl ze série knih pro děti o dobrodružstvích Čuníka, který se snaží utéct svému osudu, a jeho přátel. Kniha v originále vyšla již v roce 2013 a ve Velké Británii se dočkala už třetího pokračování.


CHOMEJNÍ, SADE A JÁ - Abnousse Shalmani (280 stran, nakl. Garamond)
Román s autobiografickými prvky o vzpouře proti nesvobodě žen v muslimské společnosti a jejím neutuchajícím boji za práva a rovnost ženy v západním světě. Mladá Abnousse se v osmdesátých letech v Teheránu bouří proti nošení šátku. Když v době íránské revoluce odchází rodina do Francie, Abnousse zjišťuje, že ani západní svět není zárukou svobody.

JERÚLDELGER - Ian Manook (518 stran, nakl. Kniha Zlín)
Pátrání komisaře Jerúldelgera, který se ujímá dvou případů plných násilí a krutosti. Vyšetřování nás zavede do Ulánbátaru, hlavního města Mongolska, kde dávné tradice bojují o své místo s moderním světem. Na pozadí příběhu se seznamujeme s hlavními problémy současného Mongolska, s napjatými vztahy s Ruskem a Čínou, korupcí, bídou a s nebezpečím nacionalistických bojůvek.


LÉTALA JSEM ZA SLUNCEM - Paula McLainová (312 stran, nakl. Metafora)
Bestseller časopisu New York Times o ženě, která své místo na světě našla až v kabině letadla na svých cestách za Sluncem. Podaří se jí zlomit osud, vyrovnat se se stíny minulosti a třeba i přeletět Atlantik?

MĚSÍC NAD SOHO - Ben Aaronovitch (276 stran, nakl. Argo)
Pokračování příběhů anglického četníka Petera Granta, kterého nám autor představil již v Řekách Londýna. První díl plánované série městských fantasy se velmi záhy stal bestsellerem. V aktuálním pokračování řádí v Soho vrah s nadpřirozenými schopnostmi a jen Peter Grant ho dokáže zastavit.


OCHLAZENÍ - Michael Žantovský (400 stran, nakl. Prostor)
Reedice Žantovského sci-fi thrilleru z blízké budoucnosti, který poprvé vyšel v roce 2008 a autor jej vydal pod pseudonymem Daniel Wolf. Román se vyznačuje velmi silnými odkazy na Franze Kafku a upozorňuje na nebezpečí ochlazení vztahů mezi hlavními politickými aktéry své doby. Toto nové vydání bylo autorem mírně upraveno a doplněno o osobně laděný doslov.

PROVAZOCHODKYNĚ - Simon Mawer (468 stran, nakl. Kniha Zlín)
Simon Mawer, autor, který českým čtenářům asi nejvíce utkvěl v paměti díky románu Skleněný pokoj, jenž je inspirován skutečnými osudy slavné brněnské vily Tugendhat, nyní přichází s příběhem britské agentky Velitelství zvláštních operací. Marian Sutrová, která statečně čelila výslechům gestapa, přežila pobyt v ženském koncentračním táboře  Ravensbrück, se nyní učí znovu žít v poválečné Anglii, která je úplně jiná než jak si ji pamatuje z dob před válkou.



RATAJSKÝ LES - Aleš Palán (264 stran, nakl. Pistorius & Olšanská)
Román je inspirován skutečnými událostmi, kdy byla v roce 1952 v Ratajském lese v Posázaví nalezena komunistická funkcionářka Anna Felbabová s prostřelenou hlavou. Příběhem se táhnou tři linie, ta z roku 1952, z roku 1958 a ze současnosti. Velmi brzy se ukáže, že spolu všechny osudově souvisejí.

SÍTĚ - Petra Dvořáková (320 stran, nakl. Host)
Příběhy třech současných žen, které jsou chyceny v pasti nízkého sebevědomí. Příběhy o tom, jak moc nízké sebevědomí ovlivňuje naše životy, a čím je ohrožuje. Novinku Petry Dvořákové jsem představila již v Edičním plánu nakladatelství Host zde.


STOPY V OBLACÍCH - Richard Askwith (320 stran, nakl. Mladá fronta)
Portrét jedné z nejdrsnějších běžeckých disciplín - běhu do vrchu, který by se měl stát součástí povinné četby každého běžce, kterému rovinky už nestačí. Sám autor je nadšeným běžcem, v honbě za příběhem se zúčastnil několikadenních závodů běhu do vrchu. Pro českého čtenáře může být také zajímavé, že zatím poslední kniha Richarda Askwitha je věnována české běžecké legendě, Emilu Zátopkovi.

VÁLKA PROTI SUPERKRÁVÁM - A. Audhild Solbergová (216 stran, nakl. Host)
Jedna z nejlepších norských knih pro děti pro rok 2014 vypráví příběh dvanáctileté nadprůměrně inteligentní Anne Bey, která tak nějak vůbec nezapadá. Je chytřejší než ostatní děti, vypadá jinak než ony, a jak už to tak v životě bývá, stane se terčem šikany těch nejnafoukanějších holek ze třídy. Jak si s nimi poradí? A získá srdce svého vyvoleného Magnuse? Vtipná a zároveň dojemná kniha pro mládež se v Norsku dočkala již druhého dílu. Necháme se překvapit, zda zaujme i české čtenáře.


Již tradičně se s Velkým knižním čtvrtkem pojí i autorská čtení a autogramiády autorů velkočtvrtečních titulů. 17. března se můžete vydat na setkání s Michaelem Žantovským, Petrou Dvořákovou, Alicí Horáčkovou a Alešem Palánem do Ústřední knihovny v Praze. Nebo o týden později se stejným osazenstvem do knihovny Jiřího Mahena v Brně. Obě akce začínají shodně v 17:00 a autory bude zpovídat redaktor České televize Petr Vizina.

Vstup je zdarma a na místě bude možné knihy zakoupit s 20% slevou.   

Žádné komentáře:

Okomentovat