Pages - Menu

sobota 20. února 2016

"Pochopil jsem. V jistotě, že tu není nic, co by se dalo pochopit, by měl být můj klid a můj triumf", zemřel Umberto Eco

Včerejší den byl osudový pro dalšího spisovatele světového významu, ve věku 84 let zemřel Umberto Eco. Slavný italský spisovatel, filozof a jazykovědec zemřel na následky dlouhého boje s rakovinou.

Eco se proslavil již svou prvotinou, historickým románem Jméno růže, který vyšel, když bylo autorovi 48 let. Příběh mnicha Adsa, který na sklonku života vzpomíná na sérii záhadných vražd, které narušily poklidný život v opatství na severu Itálie v roce 1322. Knihy se celosvětově prodalo na 14 milionů výtisků. Stejného věhlasu se dočkalo i její filmové zpracování se Seanem Connerym v hlavní roli. U čtenářů však sklidilo velkou kritiku a Eco již nikdy nedal souhlas k filmovému zpracování svých dalších knih.

Celosvětovými bestsellery se staly i další romány - Foucaultovo kyvadlo, Ostrov včerejšího dne, Baudolino, Tajemný plamen královny Loany a Pražský hřbitov. Poslední román Nulté číslo vyšel v roce 2014, v češtině pak minulý rok. Celý život autor přednášel na vysokých školách, psaní románů se věnoval, jak sám říkal, jen na částečný úvazek jako víkendovému koníčku. Z odborné literatury je třeba zmínit jeho eseje o literatuře či Dějiny krásy a Dějiny ošklivosti, kde se autor v širším kontextu zabývá dějinami estetiky. 

Na smrt jednoho z nějvětších intelektuálů literárního nebe dnes reagoval i italský premiér Matteo Renzi - „Byl příkladem pozoruhodného evropského intelektuála, spojovala se v něm jedinečná inteligence s neúnavnou schopností předjímat budoucnost. Je to velká ztráta pro kulturu, která bude postrádat jeho psaní, jeho hlas, jasné a živé myšlení, jeho lidskost.“

Žádné komentáře:

Okomentovat