Pages - Menu

pátek 19. února 2016

Zemřela Harper Leeová, autorka Jako zabít ptáčka

Dnes ve věku 89 let zemřela americká spisovatelka Harper Leeová. Za svou prvotinu Jako zabít ptáčka získala v roce 1961 Pulitzerovu cenu za literaturu. Příběh vyprávěný pohledem malé  Scout se odehrává v jižanském městečku v Alabamě v době hospodářské krize a popisuje případ nevinného černocha obviněného ze znásilnění bělošky. Kniha se záhy stala jedním z nejvýznamnějších děl americké literatury 20. století, protože postihuje tehdy velmi aktuální téma (bohužel nejen tehdy) rasové nerovnosti a násilí. Příběh je částečně inspirován událostmi z autorčina dětství. Když bylo Harper Leeové deset let, poblíž jejího rodného města byl černoch obviněn ze znásilnění bělošky a byl odsouzen k trestu smrti, který mu byl následně zmírněn na doživotí. Filmové zpracování knihy získalo tři Oscary, mimo jiné za herce v hlavní roli pro Gregoryho Pecka.

Po vydání Jako zabít ptáčka autorka již dál nepublikovala, její druhý román Go Set a Watchman, napsaný již v 50. letech minulého století, vyšel teprve loni. 
Velmi blízkým přítelem Harper Leeové byl neméně slavný Truman Capote. Byť oba autory dělil dvouletý věkový rozdíl, Truman Capote zemřel za dosud nevyjasněných okolností již v roce 1984. Nezbývá než věřit, že se přátelé nyní znovu setkali a za zvuků Hudby pro chameleóny spolu snídají u Tiffanyho. 

R.I.P. Harper Lee. 





Žádné komentáře:

Okomentovat