Pages - Menu

pondělí 22. února 2016

Ediční plán 2016 – Knižní klub

Co říct o Knižním klubu, jednom ze segmentů, který patří do skupiny Euromedia Group, což je jakýsi moloch české knižní scény?
Nejspíš nic, co by již nebylo někdy řečeno, nebo napsáno. Množství knih, které v rámci Euromedia Group vychází je tak obrovské, že se mezi nimi najdou velmi kvalitní kusy, stejně jako totální nesmysly. Ne náhodou se co do počtu vydaných titulů za rok 2015 umístila Euromedia Group na druhém místě hned za Albatrosem a co se týče celkového ročního obratu, jej dokonce předstihla. Do skupiny Euromedia Group patří mimo Knižního klubu, také Odeon, Ikar, Universum a Yoli. Klasické ediční plány, jak jsme na ně zvyklí u menších nakladatelství, zde nejsou zvykem (a asi by vzhledem k množství titulů musely mít každý sto stran), je proto třeba dalekosáhle filtrovat na webových stránkách zde.
 
A co mě pro letošní rok zaujalo z produkce Knižního klubu?
 
 
DOBRODRUŽSTVÍ, NAPĚTÍ, THRILLERY
Bába Motyčka - Hautala Marko *5/2016
Uhrančivý thriller s hororovou zápletkou od autora označovaného za finského Stephena Kinga. Po generace si mládež z jednoho zastrčeného předměstí na severu Finska předává hrůzostrašnou legendu o bábě Motyčce. Má černý jazyk. Kdo o ní promluví, toho čeká smrt. Bába Motyčka mu vyrve srdce z těla, zakope ho a nakonec sní. Je to jen historka, krutá tradice mezi místními dětmi? Proč ale z města mizí lidé beze stop? A co se vlastně děje v opuštěné vile na ostrově, kam nikdo nesmí?
Farma - Smith Tom Rob *4/2016
Autor celosvětového a oceňovaného bestselleru Dítě číslo 44 se tentokrát ponořil do temných vod rodinného psychothrilleru. Daniel je přesvědčen, že jeho rodiče si po odchodu z Londýna užívají klidný důchod na odlehlé farmě v matčině rodném Švédsku. A pak mu jednoho dne zatelefonuje otec. „Volám kvůli matce… Není v pořádku… Fantazíruje – vidí hrozné, hrozné věci.“ Daniel si okamžitě zarezervuje letenku do Švédska, když vtom má další hovor. „Tvůj otec s tebou už určitě mluvil,“ ozve se matčin hlas. „Všechno, co ti ten člověk řekl, je lež… Počkej na mě na Heathrow…“ Daniel je zničehonic nucen rozhodnout se, komu věřit.
 
Melancholie: Skleněná těla - Sund Erik Axl *3/2016
Skleněná těla od autorů bestselleru Vraní dívka přinášejí další temný severský thriller, jenž opět zamíří do nejhlubších koutů lidské duše a odkryje její odvrácenou tvář. Švédsko zaplavila vlna sebevražd. Umírají mladí lidé, ze světa scházejí těmi nejděsivějšími způsoby. U všech se našly staré kazety s hudbou z osmdesátých let. Stockholmský detektiv Jens Hurtig zjistí, že všechny patřily jediné ženě. Nedlouho poté začne někdo brutálně zabíjet vlivné osobnosti. Souvislost obou případů je hrozivější, než si kdo vůbec dokáže představit…
 
Spálená obloha - Macmillanová Gilly *1/2016
Stačí jen okamžik – a život se změní v peklo. Rachel Jennerová zůstala na moment pozadu. Od té chvíle se její osmiletý syn Ben pohřešuje. Avšak co se vlastně onoho osudového odpoledne na jejich procházce v lese stalo? Ubíhají minuty, hodiny, dny... neúprosně ukrajují šanci, že Ben je ještě naživu. Rachel zjistí, že nikomu nemůže věřit. Dá se však věřit Rachel?
 
 
 
HUMOR, SATIRA
Kráva nebeská - Duchovny David *3/2016
Elsie Bovaryová si žije celkem spokojený život. Je to šťastná kráva, tráví dny na pastvě a odpočinkem. Jednou v noci ale zničehonic zatouží po svobodě a společně se svojí nejlepší kamarádkou Mallory se rozhodne utéct. Chvilku je to fajn, když ale přes okno sleduje v televizi pořad o masokombinátech, dostane strach. Zbývá jen jediné: odejít do lepšího, bezpečnějšího světa - do Indie, tam jsou přeci krávy posvátné.

Žádné komentáře:

Okomentovat