Pages - Menu

čtvrtek 4. února 2016

Lednové knižní novinky

Dnes ráno jsem si uvědomila, že už je únor a já jsem tu nezveřejnila přehled knižních novinek za leden, který mám od ledna „v šuplíku“. Tak pojďme na to.

Zdá se mi to, anebo většina filmových scénáristů schopných napsat původní text pomřela? Jakoby se poslední dobou roztrhl pytel s filmovými adaptacemi knih. Nevím, jestli se mám radovat nebo plakat. Střet filmové reality s tou knižní totiž většinou bývá dosti nepříjemný a v 99,9% případů v neprospěch filmového zpracování (to 0,1% za mě představuje Forrest Gump, který je neskutečná slátanina jako kniha, ale naprosto dokonalá záležitost jako film, netřeba dál představovat). Na druhou stranu se dost často až díky filmu dovídáme o knize, o níž jsme do té doby neslyšeli, nebo jsme se jí v českém překladu dočkali až díky uvedení filmu. Leden není jiný, téměř polovinu novinek, které mě zaujaly tak tvoří knihy, jejichž filmové zpracování přišlo koncem minulého roku do kin a vesměs se jedná i o největší aspiranty na letošní Oscary.  
Filmového zpracování se dočkala Dánská dívka, Pokoj i Zmrtvýchvstání 
Dánská dívka v originále vyšla již v roce 2000 (v ČR o jedenáct let později) a jde o románové zpracování skutečného příběhu malíře Einara Wegenera, který si uvědomil, že se cítí být ženou, když oblékl dámské šaty, aby mohl jako záskok zapózovat své ženě na obraz, který potřebovala dokončit. Dnes už by se z toho asi tolik „nestřílelo“, ale ve dvacátých letech 20. století to byl docela průšvih. Američtí filmaři pro své potřeby přesadili příběh do Ameriky a do hlavní role obsadili Eddieho Redmayna, který exceloval v roce 2014 jako Stephen Hawking v Teorii všeho. Knihu si určitě přečtu a na film se podívám, nejen kvůli hlavnímu představiteli, který pro mě vedle Christiana Balea představuje herce, který se nebojí výzev a umí je neuvěřitelným způsobem přijmout. Ale především proto, že jsem zvědavá, jak si s podobnou látkou Američané poradili. Po premiéře na festivalu v Benátkách prý po uvedení filmu následoval deset minut trvající potlesk. Kolik z přítomných asi četlo knihu?
Room neboli Pokoj, psychologické drama o životě chlapce, který se svou Mami obývá sklepní prostor domu, kam jeho matku unesl jakýsi úchyl. Úchyl je chlapcovým otcem, nemá o něm však tušení, protože jej Mami při každé jeho návštěvě schovává do Skříně. Byť se Mami snaží chlapci suplovat v pokoji normální život, uvědomuje si neudržitelnost své situace a naplánuje útěk. Ten se vydaří a oba čeká střet s realitou vnějšího světa. V originále kniha vyšla v roce 2010, u nás jen o rok později. Nebýt filmu, tak o její existenci nemám ani tušení. Knížka je psána pohledem onoho chlapce a v roce 2010 se ocitla i v užším výběru na Man Booker Prize. Počet stran (336) nijak neděsí a podle popisu se rozhodně jedná o kousek, který by neměl uniknout pozornosti žádného správného čtenáře.
Zmrtvýchvstání si vzal do parády Alejandro González Iñárritu a udělal z toho dvou a půl hodinový opus. Oproti tomu kniha má 296 stran a v českém překladu vyšla koncem minulého roku (vydání originálu – 2002). S podtitulem Román nezdolné vůle se jedná o dobrodružný příběh inspirovaný skutečnými událostmi, které potkaly Hugha Glasse v roce 1823. Lovec a trapper se na výpravě do Skalistých hor potkal s medvědicí a hádejte, kdo měl navrch? Nicméně neumřel, přežil (sice v hrozném stavu, ale přežil) a více než 320 kilometrů se sám a zraněný (spíš bych řekla zmasakrovaný) proplazil krajinou až ke svým „soudruhům ve zbrani“, kteří ho předtím nechali napospas. Těžko říct, zda to bylo skutečně tak a na příběh se za ta léta nenabalilo víc „autorské licence“ než by bylo záhodno. Ať tak či onak, kniha je považována za vrchol moderní klasiky westernového žánru (kdo by řekl, že něco takového vůbec existuje). Nejsem si jistá, zda bude jednodušší podívat se na film, nebo si přečíst knihu, tak trochu mě děsí obojí…
Toliko filmo-knižní přehled. Co dalšího zajímavého se nám v lednu urodilo?
Adaptace – Miroslava Varáčková
Zoya měla všechno – domov, přátele, rodinu… A pak lidstvo zdecimovaly války. Teď nemá nic. Přišla i o svůj domov. Ale přizpůsobila se. Vpřed ji pohání jen naděje, že ji vzácná mapa dovede do posledního útočiště na Zemi. Lidé zkoušení válkou a nemocemi se také přizpůsobili novému světu a bojují o každou minutu života. Osamělá dívka putující neznámou krajinou je pro ně snadnou kořistí. Když Zoje pomůže neznámý Šimon, poruší tím křehkou rovnováhu poválečného společenství a musí za to zaplatit životem. A tak se Zoya vydává na cestu zničenou krajinou s nadějí, že ji mapa po jejím mrtvém kamarádovi skutečně dovede před brány města, kde ještě vládne lidskost.

Děs – David Hidden
Strhující a napínavý thriller, který se odehrává především v Paříži a New Yorku. Hlavní hrdina sám sebe nazývá Pé. Pé jako Personne, protože netouží po ničem jiném, než zůstat anonymní – být Nikdo. Nikdo je zkušený elitní francouzský legionář, jenž vinnou tragických okolností rezignoval na život a jen tak se pomalu utápí v alkoholu. Do akce ho vrátí až zmizení jeho dcery, kterou spoustu let neviděl.
Důstojník a špeh – Robert Harris
Leden 1895. Armádní důstojník Georges Picquart je za mrazivého rána v centru Paříže svědkem veřejného ponížení usvědčeného špiona - kapitána Alfreda Dreyfuse. Důstojník je odměněn povýšením; Dreyfus poslán nadosmrti na Ďáblův ostrov. Jeho případ se zdá uzavřený navždy...Román Důstojník a špeh vyprávěný Picquartem je strhující přetlumočení skandálu, který se stal nejproslulejším justičním omylem v dějinách.
Kam se poděla Elizabeth – Emma Healey
Maud je stará, zapomnětlivá, a když si vezme do hlavy, že se ztratila její kamarádka Elizabeth, nikdo ji nebere vážně. Ale jak o tom má přesvědčit ostatní, když si sama není jistá, kdy Elizabeth viděla naposledy? A tak jí nezbývá, než se do pátrání pustit sama, vyzbrojená lístečky s poznámkami, svou papírovou pamětí. Zároveň se jí však neustále vrací vzpomínky na její sestru Sukey, která se před více než padesáti lety, záhy po válce, ztratila neznámo kam a její zmizení se nikdy neobjasnilo.
Pod rouškou noci – Dennis Lehane
Dvacátá léta 20. století byla ve Spojených státech věkem jazzu, ale také prohibice, ilegálních palíren a náleven, zločineckých organizací a korupce. Dobou, kdy se mladistvý zlodějíček z Bostonu, který je zároveň synem význačného policejního důstojníka, může při troše kuráže vyšplhat až mezi floridskou mafiánskou elitu. Pro začátek se stačí zamilovat do nesprávné ženy…
Joe Coughlin je v jádru dobrý člověk, muž pevných zásad a vytříbeného smyslu pro spravedlnost. A také hlava mafiánského impéria a nelítostný gangster, který se umí drsně vypořádat s konkurencí, Ku-klux-klanem či kýmkoliv jiným, kdo se mu postaví do cesty.
 
Zóna zájmu – Michael Amis
Tři pohledy na místo, kde mizí miliony, kde číslo znamená víc než člověk, kde se v počtech ztrácejí lidské osudy, kde není místo na city. Nebo snad ano? Martin Amis s příznačnou stylistickou bravurou rozehrává trojí part v podání toho, kdo dal soukolí Osvětimi do pohybu, toho, kdo v něm přišel i o možnost podívat se komukoliv do očí, a toho, kdo se ho pozdě, ale přece pokusí malinko rozklížit.

Žádné komentáře:

Okomentovat