Pages - Menu

úterý 2. května 2017

Čeho všeho jsou lidé schopni...

KNIHA: Manželé odvedle
AUTOR: Shari Lapena
NÁZEV ORIGINÁLU: The Couple Next Door
PŘEKLAD: Jana Kunová
NAKLADATELSTVÍ: Knižní klub, 2017

Sympatická jednohubka s na první pohled jednoduchou zápletkou, která se tak trochu zkomplikuje. Debut bývalé právničky, Kanaďanky Shari Lapena, je poměrně důstojným mixem Zmizelé a Dívky ve vlaku. Jste-li fanoušky některé z uvedených knih a chcete si (v rámci žánru) od přesložitých, komplikovaných thrillerů trochu oddechnout, pak jsem si jistá, že s Manželi odvedle nesáhnete vedle.

Knižní klub se rozhodl nasadit Manželé odvedle jako horkou jarní novinku. Najdete ji na titulní straně klubového katalogu, objevila se i na jedné z dubnových obálek magazínu Neoluxor živě a Pražáci ji vídají téměř na každém kroku v MHD. Tomuto tlaku jsem samozřejmě neunikla ani já a musím přiznat, že jsem byla docela příjemně překvapená.

Sledujeme příběh mladých manželů, čerstvých rodičů Anne a Marca, kteří si vyrazí na oslavu sousedových narozenin. Na poslední chvíli jim však odřekne hlídaní jejich půlroční dcerky Cory a účast na oslavě je v ohrožení. Ale co by se mohlo stát, když budou vedle v domě a budou holčičku chodit kontrolovat co půl hodiny? Navíc na klidném předměstí, kde se téměř nezamyká… Jak už to tak ale bývá, člověk míní, život mění. Když se nad ránem vrací mírně ovínění rodiče domů, postýlka je prázdná.  Roztáčí se kolotoč pátrání, který je plný sebe/obviňování, výčitek a lží. Čas neúprosně běží a holčička není k nalezení. Důvěra mezi partnery se pomalu ale jistě hroutí jako domeček z karet a nabízí se otázka – není únoscem právě jeden z nich?

Shari Lapena je bývalá právnička a z jejího literárního stylu je to docela znát. Místy si připadáte jako byste četli policejní spis, není to ovšem k neprospěchu věci. Knížka je velmi čtivá a napínavá. Ano, může se vám stát, že brzy odhalíte zápletku, kterou se debutující autorka snaží co nejvíce zamotat, aby ji pak v závěru mohla rozplést takřka „doslova a do písmene“. To ale nemění nic na tom, že oči budete z knížky do poslední stránky spouštět jen velmi neochotně. Díky rozsahu, který je čtenářsky velmi atraktivní, se pak z Manželů odvedle stává velmi příjemné, oddechové čtení na cesty, či dovolenou. Co na knize velmi oceňuji je i popis nálad obou rodičů, pochybností, které v sobě objeví nejen vůči jeden druhému, ale i vůči sobě samým. Tíživá je především nejistota Anne, která díky poporodní depresi skutečně neví, zda holčičce neublížila.

Jistě, není to taková pecka jako již zmiňovaná Zmizelá, nebo Dívka ve vlaku (která mě osobně příliš nenadchla a zařadila se spíše k šedivému průměru), ale myslím, že to ani nebyl autorčin záměr. Bohužel díky mediální masáži a jemně řečeno „zavádějící“ kampani Knižního klubu se poměrně dobré čtení může stát obětí nenaplněných očekávání dychtivých čtenářů. A je to škoda! Ono je to totiž opravdu dobré, pokud k tomu přistupujete s otevřenou myslí, nesrovnáváte to s dnes už fenomény žánru a uvědomíte si, že se jedná o autorčinu prvotinu. Shari Lapena se rozhodně nemusí stydět, odvedla kus dobré práce a já si rozhodně nenechám ujít její další knihu, které bychom se v češtině mohli dočkat příští rok (v originále A Stranger in the House).
 
HODNOCENÍ: 70%

Žádné komentáře:

Okomentovat