Pages - Menu

pátek 24. února 2017

Protože odvahy není nikdy dost

KNIHA: Příběhy skutečné odvahy
AUTOR:  Bear Grylls
NÁZEV ORIGINÁLU: True Grit
PŘEKLAD: Jan Kozák
NAKLADATELSTVÍ: JOTA, 2014

Každý správný zálesák zná Beara Gryllse. Jeho televizní kurzy přežití jsou legendární, Bear už „přežíval“ ledaskde a ledasjak. Pil moč (ne moc, ale moč (!)), živil se výkaly, přespával v mrtvém velbloudovi a všemožně si to dělal v přírodě „hezké“. Britský dobrodruh je muž mnoha talentů. Vedle jeho schopnosti přežít za všech okolností sloužil mimo jiné 3 roky v SAS jako výsadkář, zdolal Mount Everest, obeplul Arktidu, přeletěl na paraglidu Himaláje (chlapík zjevně moc neposedí) a napsal několik knih.

Tou pro českého čtenáře nejnovější jsou Příběhy skutečné odvahy.  Bear Grylls v ní shrnuje 25 lidských osudů, které se staly inspirací jeho vlastních dobrodružství. Jsou to příběhy lidí, kteří se ne vždy vlastní vinou dostali do nezáviděníhodných situací, z nichž ve většině případů dokázali vyváznout živí jen díky velké odvaze a obrovskému pudu sebezáchovy. Od notoricky známých příběhů, přes ty méně známé, sledujeme cestu mladého ragbisty z nehostinných And po pádu letadla, dobývání horských vrcholů, putování džunglí jediné přeživší letecké katastrofy, objevování zapadlých koutů světa v minulém století, mučení během válečných zajetí nebo hrdinství jednotlivců za druhé světové války. Mnoho z těchto příběhů již poučený čtenář zná, ať už z předchozích knižních zpracování, nebo díky filmům (Přežít, 127 hodin, Nezlomný…). 

Knížka se výborně čte, rozsah jednotlivých příběhů je uživatelsky velmi příjemný a odsýpá to. Ani se nenadějete a jste na konci. V čem vidím problém, že autor dal přednost kvantitě na úkor kvality. Rozpracování jednotlivých osudů je na můj vkus jen velmi povrchní a hrozně rychlé. Je to jako když potkáte na zastávce kamaráda, s nímž jste se dlouho neviděli, za deset minut mu to jede a v rychlosti si potřebujete říct to nejdůležitější. Dost to kazí celkový dojem z knihy, který by jinak byl výborný, jen kdyby těch příběhů bylo namísto dvaceti pěti, třeba jen dvanáct. Čtenář by se tolik neztrácel v jednotlivých osobnostech, souvislosti by si vytvářel déle, postupně a tím pádem kvalitněji. Nynější zpracování působí jen jako „stručné“ medailonky osudů lidí, které si zaslouží zůstat nezapomenuty a v případě zájmu mohou vést k dalšímu samostudiu jednotlivých příběhů. Zároveň chybí logická vnitřní struktura knihy, příběhy jsou za sebou poskládány bez ladu a skladu, bez jakékoli spojitosti, či alespoň časové posloupnosti. 

Abych nebyla jen kritická, což by byla škoda, protože se mi knížka líbila. Minimálně plní účel, aby se na podobné osudy statečných lidí nezapomnělo, což je služba takřka medvědí. Sám autor si je nejspíš vědom výše uvedených nedostatků a na konci knihu doplňuje o knižní zdroje, kterými čtenáře nabádá k hlubšímu studiu, a které jsou ve většině případů dostupné i v českém překladu. Umím si představit, že těch lidí, kteří Beara inspirovali, a jejichž osud ho zaujal, muselo být ještě mnohem víc, než vybraných dvacet pět. Asi to bylo těžké rozhodování a číslo 25 bylo asi to nejzazší (a zároveň nejnižší), které byl ochoten pro účely knihy akceptovat. Měl na sebe být přísnější. Rozhodně by to knížce prospělo. Kniha netrpí přehnanou obrazovou přílohou, abyste si ke jménu uměli přiřadit i tvář, je každá kapitola opatřená fotografií hrdiny. Na konci každé kapitoly najdete i jakési autorovo „poučení na závěr“ s nějakým morálním přesahem. Není to nicméně žádná křeč, příběhy to funkčně uzavírá, a byť jsem na výkřiky typu „hrdina se skrývá v každém z nás“ v běžném životě dost alergická, tady mi nevadily a chápala jsem jejich účel. Oni totiž ti lidé, o nichž Bear Grylls tak poutavě píše, byli/jsou lidé z masa a kostí jako vy, nebo já a možná je to nakonec pravda, možná se skutečně skrývá hrdina v každém z nás…


HODNOCENÍ: 70%

Na závěr se podívejte na naprosto dokonalé vystoupení hlavního hrdiny první kapitoly (Chuť lidského masa) Nanda Parrada naTEDx. Jedno oko nezůstane suché. 



Žádné komentáře:

Okomentovat