Pages - Menu

neděle 26. února 2017

Knihomolové pozor! Přichází Velký knižní čtvrtek

Už po jedenácté se bude konat Velký knižní čtvrtek, tentokrát 16. března 2017. Nakladatelé spojili své síly a na pulty knihkupectví dorazí v jeden den patnáct horkých knižních novinek. A stejně jako každý rok, bude z čeho vybírat!

Po autogramech bažící čtenář bude taktéž uspokojen – domorodci blíže Praze v Ústřední městské knihovně tentýž den od 17:00 a moravsko-slezská klika o týden později taktéž od 17:00 v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. Pozvání přijali spisovatelé: Petra Dvořáková, Lenka Horňáková – Civade, Jozef Kollár a Petr Bergmann. V Praze vystoupí i polský novinář a spisovatel Mariusz Surosz. Všechny tituly bude možné na místě zakoupit s 20% slevou.

Příběh o přátelství slavného ruského spisovatele A. P. Čechova se slepou lékařkou Zinou. Ta si o jejich přátelství vede deník, který o více než sto let později objeví bankrotující nakladatelka Kaťa. Je možné, že Čechov napsal dosud nepublikovanou knihu, která se za záhadných okolností ztratila? Pro Kátino nakladatelství se její objevení stává jedinou nadějí. Ztracený rukopis navíc není jediným tajemstvím ukrytým na stránkách Zinina deníku.

Další polská sonda do českých dějin, tentokrát do osudů osmi významných českých žen.  Na pozadí osudů Věry Čáslavské, Adiny Mandlové, Petry Šáchové a mnohých dalších se odehrávají naše malé české dějiny, které pohledem polského novináře doznávají nové perspektivy a jedinečných souvislostí s tím, jací jsme bývali kdysi, a jací jsme dnes.

Povídková antologie patnácti světoznámých prozaiků, kteří se inspirovali dílem Edwarda Hoppera a stvořili tak soubor patnácti originálních příběhů. Můžete se těšit na povídky hororové, detektivní, nebo romantické, z dílny mistrů svého oboru jako je Stephen King, Lee Child, Joyce Carol Oatesová, Megan Abbotová, nebo Jeffery Deaver.

Dramatický příběh dvou žen, jejichž životy dělí třicet let a tisíce kilometrů. První dějová linie se odehrává v Anglii šedesátých let minulého století, druhá ve Španělsku o tři dekády dříve. Osudy dvou žen spojuje pozoruhodný obraz, kolem kterého se rojí spleť záhad a klamů. Práva ke knize byla ihned po vydání prodána do 27 zemí.

Co by to bylo za knižní svátek bez pořádné detektivky. Když významný literární agent Peter Katz obdrží autobiografický rukopis Kniha zrcadel, je z něho nadšený. Škoda, že rukopis končí vraždou jedné z hlavních postav a je tak trochu nedokončený. Záhy umírá i samotný autor. Kde je zbytek rukopisu a pomůže objasnit vraždu, která se stala před mnoha lety?

KAŽDÝ MÁ SVOU LAJNU - Petra Dvořáková
Nový román pro dospívající o florbalu, prvních láskách a ceně vítězství.

Kniha polské spisovatelky a básnířky dává nahlédnout do uměleckého života bohémské Paříže počátku minulého století. Vedle Apollinaira nás autorka provede osudy slavných umělců jako Pablo Picasso, Georges Braque, Alfred Jarry nebo Henri Rousseau.

Francouzská prvotina české autorky oceněná mnoha francouzskými literárními cenami. Příběh třech žen, které mimo jedné krve spojuje i nepřítomnost otcovské figury. Byť kniha vyšla původně ve francouzštině, téma je veskrze české.  Do češtiny příběh adaptovala sama autorka, s níž se čtenáři budou moci setkat na doprovodných akcích k Velkému knižnímu čtvrtku v Praze i v Brně.

U příležitosti devadesátiletého výročí od smrti Jeroma Klapky Jeroma si nakladatelství Vyšehrad připravilo vydání jeho autobiografie.  Kniha v originále vyšla rok před autorovou smrtí (1926) a česky vychází vůbec poprvé.

Příběhy lidí, kteří se mezi lety 1848 až 1989 pokusili ilegálně překročit hranice Československé socialistické republiky s vidinou lepšího života na Západě. K těmto dobyvatelům železné opony patřili slavný cyklistický závodník Robert Hutyra s horkovzdušným balonem, Vladimír Beneš s vlastnoručně vyrobeným tankem, Ivo Žďárský s motorovým rogalem, konstruktér vrtulníků František Lacnak anebo vynálezce akvaskútru Němec Bert Boettgner.

Zbeletrizovaný skutečný příběh H. H. Holmese, masového vraha, který v roce 1893 v Chicagu zavraždil desítky, možná až stovky žen. Ve svém domě ukrýval obrovské bludiště plné mučíren, pastí, piteven a slepých uliček. V originále kniha vyšla již v roce 2003 a filmová práva k ní zakoupil Leonardo DiCaprio.

Thriller z prostředí luxusních klubů a redakcí prestižních magazínů. Příběh čerstvě nezaměstnané novinářky, která se stůj co stůj snaží dostat zpátky do novinářského křesla. Debut nové švédské krve, bývalé modelky Hanny Lindberg se po svém uvedení stal bestsellerem nejen v domovském Švédsku, ale i v Německu a Itálii.

Životní osudy čtyř sourozenců, kteří se zásluhou nonkonformních rodičů musí v Americe 60. let protloukat na vlastní pěst. Jedná se o autorčinu prvotinu inspirovanou jejím vlastním dětstvím. V ČR se kniha dočkala prvního vydání již v roce 2008.

Příběh vnučky Amona Götha, nacisty a velitele koncentračního tábora Plaszow. Těsně po válce byl za smrt tisíců nevinných lidí popraven a o několik desetiletí později se stal inspirací pro jednu z hlavních postav Schindlerova seznamu. Jeho vnučka má nigerijského otce a od útlého dětství vyrůstala v dětském domově. Že je spřízněna s neblaze proslulým nacistou se dozvěděla náhodou…


Soubor 150 rytin a litografií z let 1740-1900, z nichž většina nebyla dosud publikována. Prohlédněte si vývoj našeho nejvyššího a nejrozsáhlejšího pohoří a jeho osídlení v průběhu posledních tří století.

Žádné komentáře:

Okomentovat