Pages - Menu

čtvrtek 5. ledna 2017

Jak jsem se nechala dojmout...

KNIHA:  Jako zabít ptáčka
AUTOR:  Harper Lee
NÁZEV ORIGINÁLU: To Kill a Mockingbird
PŘEKLAD: Marcela Mašková, Igor Hájek
NAKLADATELSTVÍ: SNKLU, 1964

„Statečnost začíná tehdy, když víš, že jsi poražen, ještě než se do něčeho dáš, a přesto se do toho dáš a dovedeš to až do konce, ať se děje co děje.“

Jsou knihy, které vás zasáhnou natolik, že se o nich těžko mluví. Když je čtete, dojímají vás, ať už je míra vašeho osobního cynismu jakkoli vysoká, a když je dočtete, je vám líto, že ta nádherná společná cesta končí. A když pak máte říct, jaká kniha byla, nezmůžete se na víc, než že jen vydechnete – „Krásná!“. Ale co dál? Jak vyjádřit něco, co vám autor svou knihou daroval, něco tak niterného a emočně velmi silného, když ani sami nevíte, jak si s tím poradit? 

Už dlouho se mi nestalo, aby na mě nějaká kniha takhle zapůsobila, proto si připadám tak zaskočená. Jako zabít ptáčka jsem dočetla už před více než dvěma týdny a pořád nejsem schopná sednout k počítači a napsat o ní recenzi. V hlavě ji ale nosím pořád. Nosím ji tam a přemýšlím, jak nejlépe sdělit nesdělitelné? Jak ostatním předat svůj zážitek tak, aby měli chuť si jej také prožít, ale zároveň nevytvořit iluzi očekávání tak vysokého, že ani takhle skvělá kniha ji nedokáže splnit.

Příběh osmileté Čipery a jejího dvanáctiletého bratra Jema se odehrává v městečku Maycomb v Alabamě ve 30. letech 20. století. Na první pohled obyčejné americké léto té doby, jen kdyby se tatínek Atikus Finch, místní právník, neujal případu černocha nespravedlivě obviněného ze znásilnění bělošky. Zpočátku pomalu plynoucí příběh nabírá na obrátkách a čtenář je svědkem velmi ošemetné atmosféry doby plné předsudků a nenávisti. Doby, kdy lidé jiné barvy pleti nebyli ničím víc než lacinou pracovní silou a jejich názor neměl žádnou váhu. Doby, v níž sama autorka vyrůstala, a která se jí stala inspirací pro příběh, za který jednou získá Pulitzerovu cenu. 

Čipera je vám maximálně sympatická, je to děvče s prořízlou pusou, které vám okamžitě padne do noty. Jem plní svou funkci velkého bratra na výbornou. Součástí příběhu je i prázdninový kamarád Dill (jehož předobrazem se stal nejlepší kamarád Harper Leeové – Truman Capote, pozdější autor Snídaně u Tiffanyho nebo výborné studie zla, románu Chladnokrevně), který může působit trochu otravně, ale své místo v příběhu rozhodně má. Největší postavou celého příběhu je však Attikus Finch, velmi moudrý, skromný muž pevných zásad. Mnoho toho nenamluví, ale jeho činy hovoří samy za sebe a vydají za tisíc slov. Je to otec, kterého bych sama chtěla mít, člověk, kterého bych chtěla znát. 

Zpočátku vám může chvíli trvat, než se do knihy začtete, ale když vytrváte, odmění se vám skvělým zážitkem, emočně velmi vypjatými momenty a možná, jako se to stalo mně, se zařadí mezi jedny z nejlepších knih, které se vám kdy dostaly do ruky. Možná jste jako já o téhle knize mnoho slyšeli, možná jste ji jako já našli za deset korun v antikvariátním výprodeji a teď přehlížená čeká ve vaší knihovně. Neváhejte! Tahle kniha má ten úžasný dar, že je relevantní v každé době a svého čtenáře na třista stranách obohatí víc než kdejaká bichloidní slátanina plná mouder o životě. I tady se potvrzuje, že v jednoduchosti je krása. Je. A veliká! 

Výborný je prý i stejnojmenný film natočený podle předlohy v roce 1962. Atika zde ztvárnil Gregory Peck a film získal osm Oscarů a pět Zlatých Glóbů. Méně dobré (prý) je pak pokračování knihy, v češtině vydané minulý rok pod názvem Postav hlídku. Jde o nečekaně nalezený rukopis, který na původní děj navazuje o dvacet let později. Rukopis byl ztracen více než šedesát let a jedná se o první ranou verzi Jako zabít ptáčka, nyní vydávanou jako její „pokračování“. 

HODNOCENÍ: 100%

Žádné komentáře:

Okomentovat