Pages - Menu

úterý 16. února 2016

METROBRANÍ III.

Týden 8.-14. 2. 2016

Minulé pondělí po práci jsem jela domů jak jinak než metrem, a když jsem vlezla do vagónu, na první pohled mě upoutala paní, co četla knížku, potutelně se usmívala a byla rudá až za ušima (a to tak, že doslova). Málem jsem si krk vykroutila, abych zjistila zdroj onoho rudolícího, nepokrytého pobavení.
Jenže paní se nemínila vzdát tak snadno, nos pořád zapíchnutý v knize a ne a ne s obálkou hnout mým směrem. Bylo třeba vymyslet plán, který bude vycházet vstříc mému asociálnímu já (hlavně se nemuset ptát!), bude rychlý (co kdyby mi na další zastávce vystoupila!) a hlavně účinný. Nakonec jsem poklekla na koleno a začala si zavazovat jakousi imaginární tkaničku, abych získala lepší úhel. Pak nastala další fáze vykrucování krku (výborně jsem tak zúročila dřinu z jógy) a úspěch! Ovšem úspěch dost často chodí ruku v ruce s nepochopením okolí. I já jsem se s ním setkala a stala se tak atrakcí pro zbylé osazenstvo metra, protože málokdy se vidí na veřejném, ostnatým drátem neobehnaném místě člověk, co si zavazuje tkaničku na kotníkových botách bez tkaniček. Na ostudu jsem ve svém životě zvyklá, narovnala jsem se, oprášila si kalhoty (špína na levém koleni bohužel imaginární nebyla), rozdala pár úsměvů (proč dojem blázna ještě neumocnit) a zapsala si onu záhadnou knihu – Malý pražský erotikon a zdroj nevázaného veselí dotyčné paní mi byl zcela objasněn.
 
Malý pražský erotikon je totiž v pořadí druhá kniha Patrika Hartla, divadelního režiséra a scénáristy. A kdo od pana Hartla někdy viděl nějaký divadelní kus, nebo pana Hartla slyšel vyprávět v některém z televizních pořadů, tak už ví, kam mířím. Patrik Hartl je totiž takový roztomilý mimoň, který nenudí, takový ten typ hláškaře, co ani neví, že hláškaří. Prostě typ autora, který svou knižní prvotinu pojmenuje Prvok, Šampón, Tečka a Karel a pak po vzoru hlavního hrdiny přeběhne nahatý Staroměstské náměstí, aby si uchoval aspoň trochu punku. Ano, dámy a pánové, to je mimo jiné Patrik Hartl.  Kdo jste o něm ještě nikdy neslyšel a chcete se rozhodně pobavit, tak si přečtěte Malý pražský erotikon, já se rozhodně chystám, protože nevyřčená recenze té smíchy rudé paní mi úplně stačila. A vy, kteří stále váháte, mrkněte sem, zaručuji vám, že hned pochopíte.
 
Malý pražský erotikon – Patrik Hartl (*výskyt: pondělí)
Milostné příběhy obyvatel dvou řadovek na Babě. Honza cítí pokušení, ale protože si nechce komplikovat život, snaží se mu odolat. Marta, přestože je vdaná, občas neodolá, a Zbyněk se ani odolávat nepokouší. Táňa miluje tajně, Petra má zábrany, Tomáš je až příliš velký romantik, Cyril trochu zvrhlík a Adéla se miluje častěji, než všichni předchozí dohromady, aby se necítila sama. Kniha o lásce i pro diagnostikované cyniky (já), čtenáře, co jsou v milostném životě dosti neobratní (já), prostě pro všechny, kdo se u knihy chtějí smát a červenat jako ta paní onehda v metru (já).
 
A co dalšího nám minulý týden přinesl?
 
Everest – Robert Birkby (*výskyt: pondělí)
Kniha s podtitulem Legendární Scott Fischer a jeho život ve výškách mapuje osudy horolezce Scotta Fischera, který v roce 1996 zemřel na Mount Everestu. Dvě komerční expedice tehdy vsadily na předpověď hezkého počasí a vyrazily směrem k nejvyššímu vrcholu světa. Jedna z nich postupovala pod vedením právě Scotta Fischera, majitele seattleské agentury Mountain Madness. V následujících letech přesáhl příběh obou tragických expedic dalece samotná fakta a přesunul se spíše do kategorie legend.
 
Onu nešťastnou expedici na Mount Everest ukazuje i stejnojmenný film, který minulý rok zaválel v kině a rozhodně stojí za zhlédnutí. A pokud je ta kniha alespoň z poloviny tak dobrá jako film, tak stojí za přečtení.
 
Nezbytné věci – Stephen King (*výskyt: úterý)
V malém americkém městečku Castle Rock ve státě Maine si otevře sympatický cizinec na hlavní třídě obchod s podivným názvem „Nezbytné věci“. Každý tu objeví věc, po které zatouží natolik, že bez ní nemůže být, a dostane ji za směšně nízkou cenu. Ale neplatí se pouze penězi. Zákazník, který vytouženou věc získá, musí zároveň obchodníkovi slíbit, že provede nějaký „drobný žertík“ jinému obyvateli městečka. Tak s plynoucím časem stoupá hladina vášní a nenávisti a stačí již jen drobný impulz, aby byl uveden do chodu mechanismus vzájemného vyřizování účtů.
 
Písečný muž – Lars Kepler (*výskyt: úterý)
V pořadí čtvrtý případ vyšetřovatele Joony Linny od autorské a manželské dvojice Lars Kepler.
Jedné chladné zimní noci se ve Stockholmu objeví mladý muž, jenž kráčí podél železničního mostu. Je silně podchlazený a má těžký zápal plic. Kromě toho v nemocnici vyjde najevo jeden šokující fakt: podle úmrtního listu má být tenhle člověk už sedm let mrtvý. Zabil ho sériový vrah Jurek Walter, jehož poté, co ho Joona Linna zatkl, soud poslal na léčení na psychiatrii v naprosté izolaci. Ale kde ten člověk celé ty roky byl?
 
Levhart – Jo Nesbo (*výskyt: úterý)
Co by to bylo za Metrobraní bez Nesba… V pořadí osmý případ Harryho Holea, kteý vyšetřovatele doslova protáhne několika světovými stranami.
Norským hlavním městem otřásl nález dvou ženských těl i způsob jejich smrti. Obě totiž utonuly ve vlastní krvi. Oddělení vražd čelí záhadě - bodné rány ve tvářích obětí jsou četné, pravidelné, a navíc byly vedeny zevnitř úst. Jaká vražedná zbraň je mohla způsobit? Mladá kriminalistka Kaja Solnessová je vyslána do Hongkongu, aby odsud přivedla jediného člověka, který může případ vyřešit. Jenže Harry Hole se v milionovém městě skrývá nejen před věřiteli, ale zvláště před vzpomínkami a přízraky z minulých případů a nemá sebemenší zájem se do vlasti vrátit. Vyšetřování nakonec Harryho zavádí nejen na opuštěné pláně v norských horách, nýbrž i do horké Afriky na úpatí sopky. A jde v něm o život. Vrah je silný, chytrý a bezskrupulózní a v souboji s ním bude muset Harry obětovat víc, než čekal.
 
Jsou světla, která nevidíme – Anthony Doerr (*výskyt: středa, pátek)
Marie-Laure prožívá s milujícím otcem spokojené dětství v Paříži. Život ji však postaví před první těžkou zkoušku, když v raném věku oslepne. Ve stejné době Němci obsazují Paříž a Marie s otcem jsou nuceni uprchnout a vyhledat bezpečné útočiště. Je ale možné najít takové místo v rozbouřené Evropě? Zvláště když s sebou Mariin otec nese nebezpečné tajemství?
V německé hornické kolonii vyrůstá sirotek Werner, toužící po jiném osudu, než jaký mu byl předurčen. Chce přijít na kloub všem záhadám, které jej obklopují, je fascinován vědou a technikou. Jeho přirozený talent a samozřejmost, s níž je schopen opravit každé rádio, nezůstanou nepovšimnuty. Zajistí mu místo na elitní vojenské akademii pro Hitlerjugend – stane se z něj specialista na odhalování odbojových aktivit. Werner, který si je stále více vědom nelidských důsledků své inteligence, se nakonec při pátrání po odbojářích dostává i do Saint-Malo. Blíží se chvíle osudového setkání...
 
Popis nic moc, ale obálka je doslova mňamózní. Kniha mimo jiné získala Pulitzerovu cenu za rok 2015 a celou řadu dalších hodnocení, které zde nebudu uvádět. Snad to není navrch huj a vespod hnůj, co nenadchne a neurazí. Já to každopádně brzy zkusím a dám vědět.

Záhada na zámku Styles – Agatha Christie (*výskyt: středa)
Záhada na zámku Styles je prvním románem Agathy Christie s jedinečným a dnes již legendárním belgickým detektivem Herculem Poirotem. Debutující spisovatelka mu hned na úvod připravila nelehký úkol - když v rozlehlém sídle za podivných okolností umírá jeho postarší, křehká, leč bohatá majitelka, podezření, že byla otrávena, se brzy změní v jistotu. Kdo je však vrahem? Manžel Alfréd? Nevlastní syn John Cavendish nebo jeho krásná, ale tajemná žena Mary? Nebo snad rodinný lékař? Podezřelých s motivem je skutečně mnoho. Důmyslný a napínavý příběh, na němž Christie pracovala během první světové války, vydavatelé nejprve odmítali. Nakonec vyšel až v roce 1921 – a zahájil kariéru nejprodávanější prozaičky všech dob.
 
Rok 2015 byl pro fanoušky Agathy Christie výroční, uběhlo 125 let od jejího narození. Letošní rok nebude jiný, na 12. ledna připadlo o poznání smutnější výročí – 40 let od smrti slavné královny detektivek. V minulém roce došlo ke kompletaci „černé ediční řady“ a v letošním roce pokračuje Knižní klub s vydáváním knih s novou grafickou úpravou. Jedná se o velmi povedenou grafiku ve stylu poirotovské řady od Sophie Hannah Vraždy s monogramem.
 
Červený vrch - Jamie McGuire (*výskyt: sobota)
Scarlet je rozvedená, pětatřicetiletá matka dvou dcer a pracuje jako rentgenová laborantka. Je pátek odpoledne a má službu v nemocnici, dcery poslala na víkend za otcem. Na příjem přivážejí umírající, ošklivě pokousanou a vyhublou dívku, a její rentgenový snímek prozrazuje to, o čem se v lékařských kruzích s hrůzou již pár dnů hovoří.
Z Evropy se šíří záhadný virus a svět je zachvácen pandemií, která postupuje neuvěřitelně rychle. Projevuje se nesnesitelnou bolestí břicha a bleskovým úbytkem váhy, a pak už je jen smrt. Mrtví však nenacházejí klid, ale mění se v šouravé zombie, a hledají, čím by ukojili svůj neutišitelný hlad. Vábí je lidské maso a lačně se na ně vrhají. Jedinou obranou živých je rychlost a zásah do mozku zombie. Scarlet se upne k tomu, aby zachránila své dcery za každou cenu. Musí je odvézt na jediné bezpečné místo k přežití, které zná. Na ranč Červený vrch.
 
Tak jsem si myslela, že jako fanoušek horrorů a v posledních letech především zombie kousků mám docela přehled, co se týče nejen zombie filmů, ale i literatury, ale omyl, soudruzi, omyl. Červený vrch zcela unikl mojí pozornosti, a když jsem viděla slečnu v metru, jak hltá tuhle knihu, rozhodně by mě nenapadlo, že by mohla mít cokoli společného se zombie žánrem. Akorát mě trochu děsí výčet autorčiných předchozích knih, kde najdeme především romány pro dospívající nebo pro ženy.   

Žádné komentáře:

Okomentovat