Pages - Menu

úterý 16. února 2016

Ediční plán 2016 - nakladatelství Paseka

Na historickou literaturu původně zaměřené nakladatelství Paseka nese jméno po literární postavě z Krvavého románu Josefa Váchala, nakladateli Josefu Pasekovi. Symbolicky se Krvavý román stal v roce 1989 vůbec první knihou z produkce tehdy vzniklé Paseky. A byť si na webových stránkách Paseky můžete přečíst, že nakladatelství stále zůstává věrno svým „váchalovským“ základům, ušlo od doby vzniku pěkný kus cesty. Od historické literatury se přes prózy významných českých autorů (Petr Šabach, Květa Legátová ad.) nakladatelství velmi úspěšně etablovalo v oblasti překladové literatury předních světových prozaiků i nových současných autorů zejména evropského původu.
 
Byť je Paseka středně velké nakladatelství a vydává kolem sedmdesáti titulů ročně, jejich knihy mají duši a jsou vybírány velmi poctivě. Tituly z jejich produkce nejsou prvoplánově určeny čtenářům, pro něž je kniha prostředek k zabití dlouhé chvíle, jsou určeny čtenářům, kteří rádi přemýšlejí, a čtení je jim zároveň jakousi stravou pro duši.
 
Celý Ediční plán pro jaro-léto 2016 najdete zde.

 
PŘEKLADOVÁ PRÓZA
Prach a stín – Lyndsay Fayeová
Zpráva dr. Watsona o vraždách Jacka Rozparovače
Prvotina americké spisovatelky Lyndsay Fayeové z roku 2009 má být jakousi poctou Sherlocku Holmesovi. Když Londýn začne obcházet noční můra v podobě Jacka Rozparovače, bezradný Scotland Yard vyhledá pomoc právě u geniálního detektiva z Baker Street. Co ovšem nikdo na začátku netuší, že Sherlock Holmes se v průběhu vyšetřování stane hlavním podezřelým.
Atmosférická detektivka zaznamenaná z pohledu dr. Watsona propojuje mýtus Velkého detektiva a jednu z největších záhad moderní kriminalistiky.
 
Zelený stan – Ljudmila Ulická
Nový román jedné z nejvýznamnějších ruských prozaiček posledních dvaceti let.
Příběh začíná úmrtím Stalina v roce 1953 a končí smrtí básníka Brodského o třiačtyřicet let později. Úmrtí dvou takto protikladných symbolů rámují osudy lidí kolem samizdatu, kteří od 50. let šířili literaturu v tehdejším Sovětském svazu. Hlavními postavami románu jsou tři někdejší spolužáci, kteří v literatuře nacházejí jakousi vnitřní svobodu. Zároveň ale začínají chápat pravou podstatu sovětského režimu, v jehož spravedlnost a správnost na počátku věřili, ale postupně se z nich stávají společenští vyděděnci.

 
SVĚDECTVÍ A MEMOÁRY
A proto skáču – Naoki Higašida
Vnitřní svět třináctiletého chlapce s autismem
Zpověď japonského spisovatele, básníka a blogera, kterému v šesti letech diagnostikovali symptomy autismu. Forma autismu Naoki Higašidy je tak silná, že chlapec nemůže ani mluvit. Jeho vnímání světa je však natolik barvité, že dva roky po sobě vyhrál hlavní cenu v literární soutěži Bratří Grimmů. Jeho zpověď byla znamenána unikátní metodou ukazování znaků na papírové matrici, prostřednictvím které odpověděl na padesát osm otázek, které mu ostatní často kladou. Jeho příběh je natolik jedinečný a sugestivní, že v roce 2007 byla kniha A proto skáču vyhlášena knihou roku podle Wall Street Journal a stala se bestsellerem deníku New York Times. A v prvním pololetí tohoto roku si ji budou moci přečíst i čeští čtenáři.

Žádné komentáře:

Okomentovat