Pages - Menu

středa 15. února 2017

15 nejprodávanějších knih roku 2016

Nový rok je ještě mladý a proto se teď ohlédneme do roku předchozího, abychom uctili jeho památku a připomenuli si, které knižní počiny byly u vás čtenářů nejúspěšnější. Až na tři případy, které nám do žebříčku přepadly ještě z roku 2015, se jedná o novinky a bezmála dvě třetiny žebříčku tvoří domácí autoři. Josef Dobrovský by měl radost! 

1. Patrik Hartl - Okamžiky štěstí, Bourdon 2016
Příběh sourozenců Veroniky a Jáchyma je koncipován jako dvojromán a je jen na čtenáři, kterou z postav se nechá do jejich životů zasvětit jako první. Předpokládám, že ať začnete kterýmkoli z nich, bude to vtipné, jak se u Patrika Hartla sluší a patří. A minimálně první místo v žebříčku nejprodávanějších knih za rok 2016 tento předpoklad nevyvrací.

       2. Radka Třeštíková - Bábovky, Motto 2016
Dvanáct osudů dvanácti žen, propojených v jednom románu. Radka Třeštíková je známá česká bloggerka a od roku 2014 pravidelně každý rok přispěje domácímu trhu nějakým tím ženským románem. Žánr mně velmi vzdálený, těžko tedy hodnotit kvalitu knihy. Soudě dle dosavadních recenzí je však velmi rozporuplná.
 
      3. Aňa Geislerová - P.S., Ikar – Euromedia Group 2015
Soubor fejetonů, které známá česká herečka původně psala pro magazín ELLE. Aňa Geislerová je ženou mnoha talentů, vedle herectví se věnuje i návrhářství a její prvotina P.S. dokonce získala KOSMAS Cenu čtenářů  2016 v anketě Magnesia Litera. Velmi uživatelsky příjemný rozsah se ve spojitosti s krásným grafickým zpracováním (které je dílem hereččiny sestry Lely) jeví jako příjemná jednohubka, která čtenáře táhne už druhý rok.
 

4. Zbigniew Czendlik, Markéta Zahradníková - Postel, hospoda, kostel, Argo 2016
Co se stane, když se role otočí a ze zpovědníka se stane zpovídaný? Pokud se jedná o Zbygniewa Czendlika, pak je to záruka vzniku jedné z nejprodávanějších knih roku. Pan Czendlik je nejen kněz, ale tak trochu i celebrita, nemusíte být věřící a jeho jméno stejně znáte. Znáte ale i člověka, který se za ním skrývá?
 

5. Evžen Boček - Aristokratka na koni, Druhé město 2016
V pořadí třetí pokračování příběhu rodiny Kostků z Kostky. Nejchudší zámek v Čechách se čím dál víc topí, spíš než v záplavě turistů, v záplavě nezaplacených faktur. Na výsluní by mu měl pomoci projekt Aristokratka před smrtí, jehož následky mohou být pro čtenáře fatální. Proč? Protože se asi zase uchechtáte k smrti.. 
 

6. Zdeněk Svěrák a kol. - Půlstoletí s Cimrmanem, Paseka 2016
U příležitosti padesáti let od založení Divadla Járy Cimrmana vyšla kniha, která bilancuje jeho historii až po současnost. Pro fanoušky Největšího Čecha povinnost obohacená o DVD se záznamy méně známých vystoupení.

7. Robert Galbraith - Ve službách zla, Plus 2016
Třetí případ Cormorana Strika od J.K. Rowlingové, která jménem Roberta Galbraitha vytřela zrak všem skeptikům a ukázala jim, že umí psát i pro dospělé. V minulých případech Cormoran řešil vraždu slavné modelky a zmizení autora kontroverzního rukopisu.  Nyní mu osud „postavil“ do cesty useknutou ženskou nohu. 
 

8. Marie Doležalová - Kafe a cigárko, Domino 2015
Knižní vydání populárního blogu ze zákulisí českých divadel a filmů, aneb Historky z hereckého podsvětí. Blog Kafe a cigárko vyhrál v roce 2015 cenu za blog roku v anketě Magnesia Litera. Díky výbornému načasování knižního vydání se spolu s P. S. od Aňy Geislerové stal bestsellerem předminulých Vánoc a na předních příčkách se udržel i rok následující. Je to příjemná jednohubka, která nenadchne, ani neurazí a zpříjemní vám chvíle např. na dovolené tak, jak se to povedlo v mém případě. Nic objevného nepřináší a je autorce ke cti, že se o to ani nepokouší.

9. E. L. James - Grey, XYZ 2016
Bohužel! Další díl ze série Padesát odstínů, tentokrát pohledem Christiana Greye. Řečeno vše…

10. Václav Cílek - Co se děje se světem?, Dokořán 2016
Popis proměn světa vlivem klimatických změn a migrační vlny očima předního českého geologa Václava Cílka. Na první pohled populárně naučná kniha s vážným tématem, která může sloužit i jako návod, jak si v dnešní komplikované a nejisté době udržet štěstí a radost.

11. Paula Hawkins - Dívka ve vlaku, Ikar – Euromedia Group 2015
Celosvětový bestseller, který je oprávněně přirovnáván ke Zmizelé. V roce 2015 se v žebříčku prodejnosti v ČR ocitl na čtrnáctém místě. A je možné, že zásluhou filmového zpracování si kniha ještě o tři příčky polepšila. Příběh Rachel, které se zhroutilo manželství, potýká se s démonem alkoholu a ještě se nejspíš nachomýtla k vraždě. Není si však jistá, zda jen jako svědek, nebo jako přímý účastník… 
 
12. Eleanor Cattonová - Nebeská tělesa, Argo 2016
Poměrně rozsáhlá a v pořadí druhá kniha kanadsko-novozélandské autorky Eleanor Cattonové. Cattonová za ni v roce 2013 získala Man Bookerovu cenu a stala se tak nejmladší nositelkou tohoto ocenění. Kniha je pozoruhodnou kombinací detektivky, filozofické disputace a nahlédnutí pod pokličku esoteriky a okultismu. Odehrává se v 19. století a kostru vyprávění tvoří symbolika nebeských těles a znamení zvěrokruhu.
 
13. Milan Kundera - Život je jinde, Atlantis 2016
Že Kundera české čtenáře pořád táhne, je zcela jasné z třináctého místa žebříčku, které obsadil jeho již bezmála padesát let starý román. Byť jej autor napsal česky již v roce 1969, poprvé vyšel ve francouzštině o 4 roky později. Na své vydání v češtině čekal dlouhých deset let a ještě se tak stalo jen díky nakladatelství '68 Publishers Josefa Škvoreckého a jeho ženy v Torontu. V česku román oficiálně vychází vůbec poprvé (!!!). Zásluhu na tom má brněnské nakladatelství Atlantis, jehož vydání Kunderových knih se vyznačuje velmi minimalistickou obálkou.

14. Jiří Hájíček - Dešťová hůl, Host 2016
Třetí díl volné venkovské trilogie morálního neklidu, s nímž se autor tentokrát obrací do současnosti. Příběh Zdeňka, který odhalí rozsáhlé machinace s pozemky na českém venkově, jsem podrobně rozpracovala v recenzi zde. Dešťová hůl se stala Knihou roku 2016 dle Lidových novin a její autor je dlouhodobě řazen mezi nejvýraznější osobnosti české prozaické scény.
 
15. Paulo Coelho - Vyzvědačka, Argo 2016
Nový román Paula Coelha, který, pro autora nezvykle, zpracovává skutečný příběh Maty Hari, kurtizány obviněné za první světové války ze špionáže, popravené za velezradu. Ještě před samotným vydáním byla Vyzvědačka můj tajný tip na Knihu roku 2016. Jak moc jsem se zmýlila, si můžete přečíst tady.


Zdroj: Žebříček, Nejprodávanější tištěné knihy v knihkupectvích podle počtu prodaných výtisků za rok 2016, Svaz českých knihkupců a nakladatelů - Knižní novinky č. 1-2/2017 (16. 1. 17), str. 29

Žádné komentáře:

Okomentovat