Pages - Menu

pátek 10. března 2017

Ediční plán 2017 - nakladatelství Paseka

Nakladatelství Paseka vydalo nový ediční plán na první pololetí letošního roku. Nutno říct, že vypadá naprosto skvěle! Na co se můžeme těšit?

V lednu vyšel Zmizelý svět, pokračování velmi úspěšného románu Dennise Lehana z prostředí americké mafie (první díl Pod rouškou noci vyšel v češtině minulý rok, ve stejném roce byl také nepříliš úspěšně zfilmován Benem Affleckem). K hlavnímu hrdinovi se vracíme po deseti letech, kdy se úspěšně etabloval jako consigliere u Bartolovy rodiny a zdánlivě mu nic nechybí. Nesměl by se ovšem psát rok 1943 a Joea by nesmělo pronásledovat smrtelné nebezpečí. 
 
Velmi slibně vypadá i román od finského autora, který sám vydavatel popisuje jako knihu, jaká tu nikdy nebyla. Magický průvodce městem pod pahorkem od Pasi Ilmari Jääskeläinena se pohybuje na hranici hned několika žánrů – detektivky, hororu a fantasy. Příběh šéfredaktora, který založením facebookového účtu roztočí nebezpečnou spirálu událostí, které vygradují únosem jeho ženy a syna, vyjde v březnu.

V březnu vychází i novinka od mého oblíbence, švédského spisovatele a novináře Steva Sem-Sandberga. Jeho prvotinu Chudí v Lodži považuji za jednu z nejlepších knih, jaké jsem měla možnost číst. Autor nezapře své povolání novináře, ve většině knih čerpá ze skutečných událostí a dokumentů, ne však v novince s názvem Bouře. Její hlavní hrdina Adreas se vrací na rodný ostrov, aby převzal dědictví po právě zemřelém pěstounovi. Svým návratem však rozdmýchá dávná tajemství a sváry, které odhalí nejen zločiny minulé, ale i ty současné. 

Na duben si pro nás Paseka připravila literární zpracování chystané filmové trilogie Zahradnictví od Petra Jarchovského. Jde o rodinnou ságu, která pokrývá období celkem dvaceti let (1939-1959), rozdělenou, stejně jako filmové zpracování, na tři části – Rodinný přítel, Dezertér a Nápadník. Mezi hlavními postavami budeme mít možnost potkat staré známé z tolik oblíbených Pelíšků jen s odstupem o několik desítek let dříve. 

Pro fanoušky kriminálek je připraven román amerického autora Richarda Price Sráči. Hlavní hrdina Billy Graves, bývalý policista, nyní působí jako seržant noční směny poté, co ve službě neúmyslně postřelil desetiletého chlapce. Po nalezení zavražděného muže, který jej spojí s nedávnou minulostí, je však nucen vrátit se mezi staré kolegy a uzavřít to, co zůstalo nedořešeno. 

A pokud jste četli Hluk padajících věcí od Juana Gabriela Vásqueze pak se můžete těšit na jeho novinku s názvem Reputace. Nový román jednoho z předních latinskoamerických prozaiků sleduje příběh legendy kolumbijské politické satiry, přestárlého Javiera Mallarina. Ten je po setkání s neznámou mladou ženou konfrontován se stíny dávné minulosti, které vrhají špatné světlo nejen na jeho dobrou pověst, ale negativně ovlivňují i hodnotu celého jeho dosavadního díla. 

Na první pololetí roku Paseka chystá i krásné knihy pro děti (třeba knížku poezie Každý bulí nad cibulí, nebo zápisník jedné lásky pro dospívající Slaďák) a nádherné komiksy (mimo jiné i Zen žen, to nejlepší z populárního stripu Lely Geislerové). Z non-fiction vypadá velmi zajímavě autobiografická kniha Vítejte v Autistánu od Josefa Schovance. Potomek českých emigrantů žijící ve Francii byl ve dvaceti letech diagnostikován s Aspergerovým syndromem. Má doktorát z filozofie a jeho předchozí kniha O kolečko míň se stala mezinárodním bestsellerem. Ve svých knihách jak jinak než popisuje svůj život s diagnózou „aspíka“. Pokud jste o Josefu Schovancovi doposud neslyšeli, doporučuji vám jeho naprosto dokonalou přednášku.


Na celý Ediční plán nakladatelství Paseka se můžete mrknout sem.

2 komentáře: