Pages - Menu

pondělí 6. února 2017

Ediční plán 2017 - nakladatelství Host



Mé nejoblíbenější nakladatelství. Dalo nám Adlera Olsena, Larse Keplera, Kateřinu Tučkovou a mnohé další. Vedle velmi kvalitního výběru počinů kvalitních autorů, jsou jejich knihy nápadné a snadno rozeznatelné díky velmi povedeným obálkám. Dlouhodobě odvádí tohle nakladatelství snad nejpoctivější práci, od výběru autora, přes grafické zpracování knihy až po radost, kterou vám knížka udělá, když si ji přinesete domů. Yep, nakladatelství Host je moje nejvíc nej a mohla bych ho velebit donekonečna. Proto na tomhle místě přestanu a raději se podíváme, co si pro nás z Hostu připravili na první pololetí letošního roku.

Ediční plán nakladatelství Host na první pololetí tohoto roku udělá radost všem fanouškům nyní tak populárních sérií. Na milovníky detektivek čeká další díl ze série s komisařem Joonou Linnou od Larse Keplera (Lovec králíkůúnor) a třetí díl ze série Akta Enzo od Petera Maye (Černé světloduben). Druhého dílu se dočkala i série s vyšetřovatelem Fridrikem Beierem od Ingara Johnsruda (Kalypso - červen). Fantasty a sci-fi fandy jistě potěší druhý díl trilogie Havraní kruhy od Siri Pettersenové (Plíseňkvěten). Celá trilogie je zároveň v hledáčku režisérů a bude co nevidět zfilmovaná. 



Osobně se letos asi nejvíc těším na Morfium od polského autora Szczepana Twardocha (již vyšlo). Příběh antihrdiny, který v problematické době roku 1939 nechce být ani Polákem, ani Němcem. Nechce si na nic hrát, chce být tím, čím je – cynikem, lotrem, bohémem, nevěrným manželem a špatným otcem. Nezdá se vám to jako dokonalý návod, jak stvořit literární postavu, kterou budete nesnášet? Mně ano, a proto se na ní tak těším a taky na to, že si ji jistě všichni zamilujeme. Poláci totiž umí psát jedinečné příběhy obyčejných lidí, které semlelo soukolí dějin a takové já mám moc ráda. Velmi povedená obálka zde navíc funguje jako pomyslná třešnička na dortu. 
 
To by bylo, aby nebylo a Švédové nám nenadělili nějakou feel-good knihu. A ještě větší překvapení by bylo, kdyby nám ji nezprostředkoval Host. Kouzelníkův únik z reality od Larse Vasa Johanssona (únor) se v tomhle ohledu jeví dost slibně. Neúspěšný profesionální kouzelník Anton zabloudí do kouzelného lesa, kde odmítne pomoci víle. Ta na něj uvalí kletbu - budou jej stíhat nehody tak dlouho, dokud svůj život sám neukončí. Strážci parku mu radí, aby splnil tři úkoly a tím své prokletí zlomil. Byť se Anton zpočátku zdráhá, brzy zjistí, že jinou možnost nemá. A ještě mnohem dříve si uvědomí, jak bezútěšný jeho život do té doby byl.

V minulém roce zaznamenal velký úspěch román Touhy Džendeho Džongy, zástupce tzv. imigrantské literatury. Letos nás čeká Amerikána od Chimamandy Ngozi Adichieové (březen). Ta pojala svůj příběh úplně naopak než bychom od imigrantské literatury poslední generace čekali. Autorka nepopisuje cestu do Ameriky, ani snahu hlavních hrdinů stát se Američany, ale popisuje jejich návrat domů. Čtenář sleduje příběh dvou zamilovaných lidí, které osud zavál z válkou stižené Nigérie na dva vzdálené konce světa, a jejich setkání po letech zpátky ve vlasti.

Velmi slibně vypadá i debut americké autorky Stephanie Oakesové, který těží z motivů pohádky bratří Grimmů Bezruká dívka, psychologický thriller, Posvátné lži Minnow Blyové (duben). Příběh o dívce, která se vzepřela útlaku sekty, tvrdě za to zaplatila a nyní se učí žít „normální život“. Musí se však vyrovnat nejen s tajemstvím, které ji sužuje, ale i s omezením, které vám připraví život bez rukou. Ty ji totiž sekta vzala, stejně jako rodinu a dvanáct let života. Dokáže se Minnow začlenit do světa, který je jí cizí, dokáže se vyrovnat sama se sebou a se stíny z minulosti? To se dozvíme v dubnu.

Z historické beletrie vypadá velmi slibně román slovenského autora Antona Hykische, Věřte císaři (květen).  Autor zachycuje deset let vlády císaře Josefa II. a jeho až sebezničující snahu nastolit vládu spravedlnosti a reforem. Kniha nám dovolí nahlédnout i do panovníkova nelehkého dospívání a problematického vztahu s dominantní matkou. Příběh volně navazuje na Hykischův román o Marii Terezii, Milujte královnu, který vyšel před více než třiceti lety (1984).

Letos se docela roztrhl pytel s romány od protinožců. Zatím snad ve všech mnou představených edičních plánech se dá najít nějaký dobře vypadající australský kousek. Ani u Hostu to není jinak.  Krimi román Sucho od Jane Harperové (červen) je situován na venkov sužovaný úmorným suchem. Tragický případ rodiny Hadlerových, kterou hlava rodiny, Luke Hadler, nejprve vyvraždí a pak spáchá sebevraždu, se jeví jako zcela jasný. Přijíždí jej formálně uzavřít bývalý nejlepší přítel vraha, dnes federální policista Aaron Falk. Nic ale není tak jednoznačné, jak se na první pohled zdá. Vyplouvají na povrch tajemství, která spojují přítomnost s minulostí a především samotného policistu s domnělým vrahem. 

Velké naděje vkládá Host do nového domácího autora Pavla Bareše. Jeho Projekt Kronos (květen) se odehrává v nám ne až tak vzdálené budoucnosti, v roce 2052. Poválečný svět halí šero nukleární zimy a zbytky civilizace tvoří Attiona City, město rozervané společenskými rozkoly a všudypřítomnými půtkami o moc. Z lidu je vyvolen Jason Blake, má město chránit a stát se tím, kým vždy snil, že se stane, hrdinou. Velmi brzy však pochopí, že být hrdina může být setsakramentsky těžké. 

Kdo mě zná, ví, že na nakladatelství Host nedám dopustit. Jejich Ediční plán je pro mě vždy událostí a ani letos tomu nebylo jinak. Je až nehorázné, kolik skvělých knih, které mě zaujaly a jsou v plánu, jsem musela vynechat, aby se z tohohle článku nestal Nekonečný příběh. Mrkněte sem a posuďte sami. 

Žádné komentáře:

Okomentovat